Marhuľovo-paprikové chutney
Zmes som pripravila na priamu konzumáciu, v chladničke vydrží pár dní (ak vydrží a nezjete ju oveľa skôr), ale môžete si urobiť viac a zavariť do pohárikov.
Budete potrebovať:
- 500 g zrelých marhúľ
- 250 g oranžovej papriky
- 100 g červenej cibule
- 10 g kvalitného oleja
- 100 g trstinového cukru
- 15 g čerstvého zázvoru
- čerstvý tymián
- 50 g sušených marhúľ Bio
- chilli papričku
- 2 polievkové lyžice bieleho octu balsamico
- soľ
Poznámka: hmotnosť surovín je v očistenom stave
Postup:
Červenú očistenú cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte ju na rozohriaty olej, chvíľu restujte dosklovita, pridajte najemno nakrájaný čerstvý zázvor a polovicu cukru, nechajte skaramelizovať, pridajte nakrájanú papriku, osoľte a nechajte 5 minút dusiť. Pridajte nakrájané marhule a čerstvý tymian, nadrobno nakrájanú chilli papričku (krájala som ju v jemných chirurgických rukavičkách, ktoré sa často používajú pri varení, aby ste si ochránili ruky a pokožku) a aj nakrájané sušené marhule. Nepotrebujete pridávať žiadnu vodu. Prikryté duste domäkka. V zmesi môžu ostať viditeľné kúsky ovocia a zeleniny. Podľa potreby pridajte zostatok cukru a balsamicový ocot
Odporúčame prečítať:
Ako si zostaviť zdravý jedálniček
Chudnete? Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom!