Na jeseň či v zime nás príjemne zahreje, na jar a v lete zas príjemne osvieži. Čarovná to polievočka. Tajuplná a u nás už legendárna.
Karfiolový krém vám bude chutiť s pestom z medvedieho cesnaku.
Cícer sa čoraz častejšie objavuje v našom jedálničku. Je chutný, zdravý a možno z neho pripraviť množstvo jedál.
Špenátová polievka sa hodí aj na jesenné dni. Pripravte si ju i vy.
Už dlhšie sme testovali rôzne recepty na kari. Je ich naozaj neúrekom, čo je vlastne veľmi pekné, lebo toto jedlo ponúka množstvo priestoru pre vlastnú fantáziu. My vám dnes prinášame tú našu „bite me verziu“ a veríme, že vás očarí.
Paradajková polievka je bohatým zdrojom lykopénu a s chrumkavou fazuľkou chutí výnimočne dobre.
Tohto roku sme experimentovali s paradajkami čiernej farby, ktoré chutili sladko a inak ako červené.
Ak neviete, ako využiť niektoré ingrediencie, vyskúšajte túto thajskú kokosovú zeleninovú polievku, ktorá vás príjemne zahreje, aj zasýti. Ak ste skôr na mäso, pridajte do nej kúsky kuracích pŕs, alebo krevety.
Výhodou tekvíc hokkaido je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov tekvicových polievok, ale táto je výnimočná.
Pridávame recept na ľahkú a bylinkami prevoňanú krémovú polievku z cukety a žltých fazuliek. Nebojte sa improvizácie, ak nemáte radi fazuľky, použite zelený hrášok alebo bielu tekvicu.
Inšpiráciu na tento recept mi dala kamarátka, Evka Rizmanová, preto jej ho venujem. Trošku som si pôvodnú verziu prispôsobila vlastným chutiam a s výsledkom som bola mimoriadne spokojná.
Ak chcete trošku experimentovať, pridajte do polievky roztlačený cesnak, vznikne krásna krémová cesnačka! Podávajte s parmezánovými alebo cesnakovými krutónmi a s lístkami šalvie, je to zážitok pre oči aj chuťové poháriky.
Mrkva a kapučíno? Všetko je možné a navyše to aj skvelo chutí.
Túto polievku som ponúkla s malou dušičkou mojej Grétke. Má rada paradajkovú polievku zo školskej jedálne a moje doterajšie pokusy zatiaľ jedálenskú polievku netromfli. Tak som sa nahnevala a rozhodla sa paradajkovú polievku urobiť dokonalou.
Na prípravu tejto polievky som si vybrala karfiol, brokolicu a pór, pravidelná konzumácia brokolice totiž môže znížiť riziko chudokrvnosti, kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení, zvýšiť imunitu, ovplyvniť proces starnutia buniek, kvalitu kostí aj zraku. Brokolica obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody.
Pôvodne to mala byť fazuľová polievka, ktorú robím tak často, ako sa dá. Ale keďže máme doma nový orbitrek (nový = vytiahnutý z pivnice, na ktorom som sa hecla a cvičila, koľko sa dalo, na fazuľku som akosi pozabudla. Inšpirácia na krém prišla vtedy, keď som nadvihla pokrievku. Biela fazuľka krásne rozvarená, zelenina – mrkva a zeler tak akurát, lebo tú som pridala neskôr.
Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15-timi receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, ktorej základom je hovädzia sviečková (môže byť aj falošná) a hovädzia hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť.
Zdravá pohánka a ochutené tofu v čírej polievke, doplnené reďkovkami a cibuľkou, s chuťou sójovej omáčky pripomína exotickú polievku. Pripraviť si ju môžete veľmi rýchlo a prekvapiť návštevu niečím novým. Tofu pritom v plnom rozsahu nahrádza živočíšne bielkoviny a dodáva telu všetky potrebné aminokyseliny.
Zeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi (sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch). Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu (protizápalovú, protinádorovú) prostredníctvom rôznych mechanizmov.