Cviklový krém s bryndzovými šúľancami
Inšpiráciu na tento recept mi dala kamarátka, Evka Rizmanová, preto jej ho venujem. Trošku som si pôvodnú verziu prispôsobila vlastným chutiam a s výsledkom som bola mimoriadne spokojná.
Na prípravu 6 porcií potrebujeme:
- 3 stredne veľké cvikly
- 1 konzervu drvených paradajok
- asi 10 cm veľkú stonku stonkového zeleru
- 1 menšia cibuľa
- 1 krabička mandľového mliečka
- štipka himalájskej soli
- štipka čierneho korenia
- štipka chilli na zvýraznenie (nemusí byť)
- 3 PL nepasterizovanej bryndze
- 2 PL nasekanej pažítky
- 1 PL maslo ghee
- 1 hrnček čistej vody
Postup prípravy:
Cviklu vcelku aj so šupkou dáme variť do hrnca s čistou vodou. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Zeler si nakrájame na menšie kolieska. Keď sa cvikla uvarí, nakrájame aj ju a to na kocky. Na masle ghee si opečieme krátko cibuľu, pridáme k nej stonkový zeler, cviklu a chvíľku to restujeme. Zalejeme 1 hrnčekom čistej vody a necháme variť asi 5 minút. Pridáme paradajky v konzerve, mandľové mlieko, premiešame a opäť počkáme na zovretie. Odstavíme a premiestnime celú zmes do mixéra. Ja som to pripravovala vo vitamixe. Polievku rozmixujeme na hladký krém a dochutíme podľa potreby himalájskou soľou, čiernym korením a chilli korením. Nepasterizovanú bryndzu si vymiešame s pažítkou a vytvarujeme šúľance, ktoré položíme do polievky.