Krémová tekvicová polievka z bielej tekvice bez mlieka
Ak chcete trošku experimentovať, pridajte do polievky roztlačený cesnak, vznikne krásna krémová cesnačka! Podávajte s parmezánovými alebo cesnakovými krutónmi a s lístkami šalvie, je to zážitok pre oči aj chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- väčšia biela tekvica
- 3 PL olivového oleja
- 1 l vývaru
- sójová alebo ovsenná smotana
- soľ
- čierne korenie
- cesnak (ak chcete cesnačku)
- celozrnná bageta na krutóny
Postup:
Bielu tekvicu umyte a ošúpte. Postrúhajte a v hrnci trochu rozohrejte olej. Tekvicu na ňom trochu poduste a zalejte vývarom.
Ja si robím vývar vždy do mrazničky – to čo ostane z nedelnej polievky (ešte v nedeľu), precedím a prelejem do plastovej misky, v ktorej mám pripravené vrecko, presuniem do mrazničky, na druhý deň z krabičky vytiahnem zamrazenú kocku v sáčku a krabičku môžem znova použiť. Postupne sa mi takýchto kociek v mrazáku zbiera a ja len vyťahujem, keď potrebujem na rizoto alebo ako základ do polievok. Je to praktické.
Varíme do zmäknutia tekvice, asi 20-30 minút, nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme sójovú smotanu. Ak chcete cesnačku, pridajte aj cesnak. Osolíme, okoreníme a podávame s krutónmi, ktoré sme si spravili z bagety a upiekli v rúre na 170 stupňov Celzia asi 10 minút. Môžeme ich potrieť cesnakom alebo poprášiť parmezánom. Dobrú chuť!