Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Tekvicová hokkaido polievka

Výhodou tekvíc hokkaido je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov tekvicových polievok, ale táto je výnimočná. 

Tekvicová hokkaido polievka
23. SEP 2014

Odporúčame prečítať: Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a zdravé.

Potrebujeme na 3 l polievky (cca 8porcíí):

  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 tekvicu hokkaido max. 1,5 kg (nešúpeme ju, iba umyjeme)
  • 6 PL olivového oleja 
  • 4 veľké paradajky
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 cm kúsok zázvorového koreňa 
  • 3 cm kúsok koreňa z kurkumy (ak nemáte, použite malú lyžičku sušenej mletej kurkumy)
  • 1 ČL drvených horčicových semienok
  • 1 ČL rasce 
  • 5 ks nového korenia
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • hrsť čerstvých byliniek tymianu a koriandru
  • 150 g čerstvého špenátu listov (môže byť novozélandský)
  • cca 2l vody
  • 1 ČL ľanových a sezamových semienok
  • mleté čierne korenie z mlynčeka
  • štipka sušeného chilli (nemusí byť)
  • soľ
  • hroznový panenský olej (alebo tekvicový)

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme krátko cibuľu, spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou. Použila som čerstvú, ale môžete dať aj sušenú mletú. Musí sa pridať do oleja. Pridáme 4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme  – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme do polievky kvôli obsahu zinku. Suroviny pridávame v tomto  poradí: na kocky nakrájanú tekvicu, spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymian a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate. Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu, kým bude všetko mäkké. Vyberieme z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko zmixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme soľ. Tesne po zmixovaní a odstavení z ohňa, prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžeme posypať ľanovými drvenými semienkami a sezamovými semiačkami. Dochutíme ešte olejom z hroznových jadierok, alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Odporúčame prečítať: Hubovo-tekvicové rissoto

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2014/09/15/tekvicova-hokkaido-polievka-lieciva/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicová hokkaido polievka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.