Zázvorovo-chrenová polievka s tofu a pohánkou
Zdravá pohánka a ochutené tofu v čírej polievke, doplnené reďkovkami a cibuľkou, s chuťou sójovej omáčky pripomína exotickú polievku. Pripraviť si ju môžete veľmi rýchlo a prekvapiť návštevu niečím novým. Tofu pritom v plnom rozsahu nahrádza živočíšne bielkoviny a dodáva telu všetky potrebné aminokyseliny.
Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):
- 300 g tofu mandľovo-orechové
- 10 g sezamových semiačok
- 1 malá chilli paprička (alebo veľká, ak máte radi ostré)
- 100 g reďkovky
- 100 g chrenu
- 60 g jarnej cibuľky
- 15 g cesnaku
- 20 g čerstvého zázvoru
- 30 g sójovej omáčky
- 10 g sezamového oleja
- 10 g trstinového cukru
- 50 ml šťavy z citróna
- 2 g morskej soli
- 1 kocka zeleninového vývaru
- 0.5 g čierneho korenia, zomletého
- 60 g pohánky
Príprava:
800 ml zeleninového vývaru priveďte k varu. Zázvor očistite a nakrájajte na jemné pásiky. Očistený cesnak nakrájajte na plátky. Zázvor a cesnak dajte do vývaru a jemne varte 5 minút. Polievku ochuťte sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a chilli papričkou, ktorú ste nakrájali na tenké kolieska.
V osolenej vode uvarte pohánku. Reďkovku očistite a nakrájajte na štvrtiny. Chren očistite a nakrájajte na jemné kúsky. Očistenú jarnú cibuľku nakrájajte na jemné kolieska. Tofu nakrájajte na malé kocky. Sezam restujte na suchej panvici a odložte do misky. Reďkovky, chren a tofu vložte do vriacej polievky a krátko prevarte. Uvarenú pohánku vložte do misiek pridajte polievku a v miskách ozdobte jarnou cibuľkou a sezamom.
Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 181 kcal, Sacharidy: 21.3, Bielkoviny: 9.8, Tuky: 6.6