Polievka z pečených paradajok
Tohto roku sme experimentovali s paradajkami čiernej farby, ktoré chutili sladko a inak ako červené.
Odporúčame prečítať: 5 potravín, ktoré nakopnú váš mozog
Čo budete potrebovať na 4 porcie:
- 150 g jabĺk
- 1200 g paradajok
- 50 g jarnej cibuľky
- 20 g cesnaku
- 50 g zeleru
- 100 g cibule
- 10 g trstinového cukru
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- 80 g papriky (bielej, zelenej)
- 15 g bieleho octu Balsamico
- soľ
- mletú škoricu
- mleté čierne korenie
- vetvička tymiánu
- bobkový list
- čerstvý rozmarín
- čerstvá bazalka
Príprava:
Paradajky prekrojíte na polovičky a reznou plochou ich uložíte na plech, cibuľu pokrájajte na štvrťky, jarnú cibuľku nakrájajte na väčšie kúsky, cesnak len po dĺžke rozkrojte a vyberte klíčok, papriku na väčšie kúsky, jablko pokrájajte na plátky a zeler na kúsky.
Všetko rozdeľte na plech k paradajkám, pridajte bobkový list, vetvičky čerstvého tymiánu a rozmarínu, pridajte čerstvo mleté korenie a trochu soli a pokvapkajte olejom. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia a vložte do nej plech so zeleninou na cca 15 minút. Dajte pozor, aby vám paradajky neohoreli. Vyberte z rúry a nechajte trochu vychladiť. Potom stiahnite šupku z paradajok. Pečenú zeleninu preložte aj so šťavou do hrnca a tyčovým mixérom rozmixujte. Cez cedidlo s väčšími otvormi prepasírujte (ale aj nemusíte). Vodou, alebo vývarom rozrieďte na potrebnú hustotu a množstvo. Osoľte, pridajte štipku cukru a balsamikový ocot. Ozdobte čerstvou bazalkou.
A ešte jeden tip:
Ak nemáte čas na prípravu polievky z pečených paradajok, uvarte si najjednoduchšiu paradajkovú polievku a aj najrýchlejšiu.
Paradajky nakrojte, ponorte do vriacej vody, po minúte vyberte a ošúpte. Nakrájajte ich na väčšsie kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu, cesnak a čerstvý zázvor, pridajte bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jeden hrebíček a lyžicu trstinového cukru. Po orestovaní pridajte nakrájané paradajky, šoľ, sušenú bazalku a trochu tymiánu. Duste cca 15 minút, rozmixujte ponorným mixérom (nie dohladka) a podávajte s parmezánom, údeným lososom, alebo opečenou bielou bagetkou s olivovým olejom.