Krémová pórovo-cícerová polievka podľa Jamieho Olivera
Cícer sa čoraz častejšie objavuje v našom jedálničku. Je chutný, zdravý a možno z neho pripraviť množstvo jedál.
Odporúčame prečítať: Jesenná fazuľová polievka
Čas prípravy: 15 minút/čas varenia 25 minút
Potrebujeme:
- 3 veľké póry (v nakrájanej forme cca 0,9-1 kg)
- 480 g cíceru (konzerva, alebo uvarený)
- 1 plátok masla (cca 30 g)
- 1 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- cca 50 g syra Džiugas
(Poznámka: pri vegánskej verzii vylúčime maslo a syr)
Postup:
Ak použijeme sušený cícer, tak si ho vopred cca na 2 hodinky namočíme a 30 minút povaríme. Ako prvý si nakrájame pór. Nevieme ako vy, ale my sme si na túto úlohu nasadili ochranné okuliare. Ale ak si potrebujete poplakať, pokojne ich vynechajte. Pór teda očistíme, odrežeme koreň, časť vrchných listov a pustíme sa do krájania. Najprv pór prerežeme pozdĺžne na polovicu a potom ešte na štvrtiny. Potom ho začneme krájať na tenké plátky alebo rezančeky.
Taktiež si vopred pripravíme zeleninový vývar. My sme použili sušený. Do hrnca dáme maslo s olivovým olejom a na tenučké plátky nakrájaný cesnak, ktorý chvíľu osmažíme. Teraz už môžeme pridať celý pór, ktorý cca 15 minút restujeme, kým nezmenší objem. Ak sa nám pripeká k hrncu, môžeme ho podliať troškou vývaru.
Po zmäknutí póru pridáme do hrnca cícer a všetko zalejeme zvyšným zeleninovým vývarom. Následne všetko povaríme ešte cca 8-10 minút. Alebo ochutnáme, či je už pór dobre uvarený. Po dovarení si z hrnca odoberieme 1/3 polievky a dáme bokom. Zvyšné 2/3 rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Potom primiešame odloženú 1/3 polievky a všetko je hotové. Ak je treba, polievku dosolíme a ochutíme čiernym mletým korením.
Na zvýraznenie chuti môžeme do polievky primiešať cca 50 g strúhaného syra Džiugas. Servírujeme napr. ozdobené syrom a olivovým olejom alebo opraženou karamelizovanou šalotkou. Polievka je taká hustá a sýta, že vám možno bude stačiť ako hlavné jedlo.