Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Zeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi (sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch). Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály  a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu (protizápalovú, protinádorovú) prostredníctvom rôznych mechanizmov.

Zeleninová polievka s batátmi a cviklou
22. MÁJ 2014

Potrebujeme:

  • 5 veľkých mrkiev
  • 3 stredné cvikle
  • 1 veľký paštrnák
  • polovica menšieho kelu
  • 2 veľké batáty
  • 1 červená cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • pol malej lyžičky kurkumy
  • 4 celé klinčeky
  • štipka škorice
  • nové korenie: 5ks
  • čierne mleté korenie z mlynčeka
  • 2 bobkové listy, dávam čerstvé
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
  • 3 vetvičky tymiánu
  • hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate nasekanej
  • na špičku noža kumínu a mletého koriandru  (môžete použiť aj rascu miesto kumínu)
  • pol malej lyžičky soli alebo lyžica solčanky (zeleninová soľ)
  • 3 – 4 l vody

Postup:

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú nadrobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame  a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymián, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.