Zeleninová polievka s batátmi a cviklou
Zeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi (sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch). Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu (protizápalovú, protinádorovú) prostredníctvom rôznych mechanizmov.
Potrebujeme:
- 5 veľkých mrkiev
- 3 stredné cvikle
- 1 veľký paštrnák
- polovica menšieho kelu
- 2 veľké batáty
- 1 červená cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- pol malej lyžičky kurkumy
- 4 celé klinčeky
- štipka škorice
- nové korenie: 5ks
- čierne mleté korenie z mlynčeka
- 2 bobkové listy, dávam čerstvé
- 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
- 3 vetvičky tymiánu
- hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate nasekanej
- na špičku noža kumínu a mletého koriandru (môžete použiť aj rascu miesto kumínu)
- pol malej lyžičky soli alebo lyžica solčanky (zeleninová soľ)
- 3 – 4 l vody
Postup:
Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú nadrobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame a nakoniec na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymián, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.