Legendárna Minestrone
Na jeseň či v zime nás príjemne zahreje, na jar a v lete zas príjemne osvieži. Čarovná to polievočka. Tajuplná a u nás už legendárna.
Odporúčame prečítať: Gaspacho
Recept na cca 6 porcií
Potrebujeme:
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 veľké cibule
- 6 stopiek stopkového zeleru
- 3 veľké mrkvy
- 100 g zelených fazuliek
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 menšiu cukinu
- 120 g sekaných paradajok (môžu byť aj z konzervy)
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 800 ml zeleninového bujónu
- kúsok masla – cca 2 pol. lyžice
- olivový olej
- za hrsť čersvej bazalky (alebo cca 1. pol. lyžica sušenej)
- soľ a korenie na dochutenie
Postup:
Najprv odporúčame očistiť a nakrájať zeleninu, nech sa nám príjemnejšie varí. Zeleninu do minestrone krájame na väčšie kúsky, aby nám ostala chutne chrumkavá. Taktiež si vopred pripravíme zeleninový bujón a môžeme sa pustiť do umenia talianskej kuchyne.
Maslo a olivový olej rozpálime vo väčšom hrnci a pridáme nadrobno nasekaný cesnak a cibuľu. Opekáme cca 2 minúty a pridáme na centimetrové kúsky nakrájaný stopkový zeler, mrkvu a zemiaky. Všetko spolu dobre premiešame a restujeme cca 4 ďalšie minútky. Pridáme zelené fazuľky a na väčšie kúsky nakrájanú cukinu a restujeme ďalšie dve minútky. Ak sa nám zelenina pripeká, môžeme ju hocikedy podliať troškou pripraveného bujónu.
Po orestovaní zeleniny pridáme do hrnca 120 g paradajok, nakrájaných na malé kocky (alebo konzervu už takto nakrájaných a lúpaných paradajok), 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 800 ml zeleninového bujónu a bazalku. Polievku necháme zovrieť a pri nižšej teplote dovaríme už iba cca 10 minút. Môžeme si urobiť test kontroly podľa mäkkého zemiaku. Hotovú Minestrone podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
Servírujeme s čerstvou bazalkou alebo aj strúhaným syrom typu džiugas.
Tip: zeleninu do Minesterone krájame na väčšie kúsky aby nám ostala chutne chrumkavá.