Špenátová polievka
Špenátová polievka sa hodí aj na jesenné dni. Pripravte si ju i vy.
Odporúčame prečítať: Listová zelenina ako liek
Suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 200 ml kokosovej smotany
- 1 polievková lyžica kokosového oleja, alebo maslového tuku (ghee)
- 1 čaj. lyžička himalájskej soli
- korenie: šalvia, cesnak, majorán
Postup:
Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát, soľ, rozpučený cesnak, bylinky a privedieme do varu. Podusíme asi 15 minút. Necháme krátko vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovú konzistenciu. Pridáme kokosovú smotanu a necháme krátko prejsť varom. Môžeme podávať s uvareným pšenom, amarantom alebo ozdobiť píniovými orieškami.
Zdravotné okienko
Po tepelnej úprave alebo rozmrazení získate zo špenátu asi 5-krát viac železa ako zo surových lístkov: preto toľko chaosu okolo železa v špenáte. Sto gramov špenátu obsahuje dve tretiny dennej potreby vitamínu A, dennú potrebu kyseliny listovej, polovičnú dávku vitamínu C, takmer štvrtinu dennej potreby horčíka a viac ako štvrtinu potreby železa. Okrem toho obsahuje aj vápnik, zinok a selén. Okrem vyššie spomínaných antioxidantov obsahuje aj neoxantín, ktorý programuje rakovinové bunky na smrť.
Ak ste si však už nazbierali v močových cestách nejaké oxalátové kamene alebo užívate antikoagulačné lieky, mali by ste špenát konzumovať iba výnimočne ako pochutinu.
Odporúčame prečítať: Prívarok zo zelených listov s vajíčkom
Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/polievky/spenatova-polievka/