Sépiové špagety sú ľahké, plody mora sú bohatým zdrojom proteínov a obsahujú minimum tuku. Dajte si ich tak hodinu a pol-dve po tréningu. Aj s pohárom bieleho suchého vínka.
Pozeráte nebíčko v papuľke? Ak áno, určite ste videli, ako Židek robil túto dobrotu. Hneď som ju musela vyskúšať a podarilo sa, dokonca som prekvapená, že má chuť naozaj ako tatarák!
Muffinky sú veľmi jemné a mäkké a cítiť z nich mandle a marcipán. No a hlavne namiesto polovice múky je tam rozmixovaný zelený hrášok. Ten je dôležitý pre zdravé oči /karotenoidy/ a pevné kosti /vitamín K pomáha v spolupráci s vitamínom D zabudovať všetky živiny do kostí/ a ešte obsahuje vlákninu a vitamíny skupiny B a ďalšie minerály. Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času.
Proteín je super. Nebudem rozpisovať jeho výhody a nevýhody - to si viete nájsť na internete. Ja si proteín dôkladne vyberám, užívam najkvalitnejšie značky s vysokým obsahom srvátky, a teda bielkovín. Proteín dostal u mňa zelenú a použila som ho aj v tomto recepte.
Máte chuť na netradičné raňajky? Tento chlebík je zhotovený z kvalitných surovín, ktoré vám dodajú energiu a zasýtia.
A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu, a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou.
Testujem sériu receptov s využitím zeleniny pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.
Rozhodla som sa, že špargľa zostane v tej najjednoduchšej podobe, ako je len možné, zatiaľ čo príloha - zemiakovo-šošovicové pyré s bylinkami a cesnakový dip budú o čosi výraznejšie.
Občas je potrebné zjesť aj mäso. Ale ak už, nech je kvalitné. A kľudne aj na večeru. Ja si večer dávam z mäsa najmä vývary s plnou miskou zeleniny, ale rada zobnem aj kvalitné prosciutto s cottage syrom a paradajkami. Nuž je to na vás, ja vám tu ukážem zopár dobrých tipov na večerné mäsové jedlá.
Na Veľkú noc treba poriadny tvarohový koláč. Tak som jeden upiekla na skúšku, a určite ho budem piecť pravidelne, a teda nielen na Veľkú noc.
Čo poviete na chutný a zdravý žihľavový sirup? Veď vyskúšajte!
Možno sa rozhodujete, aké jedlo si zobrať so sebou na cesty. Bagety už nechutia a neláka vás ani reštaurácia popri ceste. Osvedčené jedlá vám už ani nechutia a hľadáte niečo, niečo špeciálne, niečo iné a zdravšie, chutnejšie.
Chia semienka sú ďalšou úžasnou superpotravinou. Chia semienka pochádzajú z rastliny šalvia hispánska, ktorá má pôvod v Mexiku a Guatemale, kde bola kultivovaná už pred stáročiami. Predstavte si, že sú najlepším zdrojom omega 3-mastných kyselín, obsahujú o 28% viac vlákniny ako napr. ľanové semiačka, 25g chia semienok obsahuje toľko vápnika ako 2 šálky mlieka a toľko železa, ako je v 4 šálkach špenátu.
Nič nie je lepšie, ako sa pri dobrej knihe a čaji zahryznúť do domácich chrumkavých ovsených cookies. Hoci do nich ide málo cukru a takmer žiadna múka, vďaka sušenému ovociu vás zachránia pri vlčom hlade a vyriešia aj chuť na sladké. A spravíte si ich za dvadsať minút!
Quinoa by určite nemala chýbať v jedálničku vegetariánov, pretože má vysoký obsah aminokyselín, ktoré sú pre nás veľmi dôležité. Okrem toho je zdrojom minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok a horčík. Recepty z quinoi odporúčame aj celiatikom, keďže neobsahuje lepok.
Polenta je sýta kukuričná kaša, rozšírená hlavne v Taliansku a veľmi chutná, v kombinácii s kyslým mliekom. Upravuje sa na veľa spôsobov a výbornú chuť má aj s našou bryndzou a v kombinácii s opečenou cibuľkou. Využila som čerstvú donášku slovenskej zeleniny od ,,bedničkárov“, kde bol ružičkový kel a červená cibuľa. Hríby z vlastného zdroja z mrazničky.
"Rada varím tie jedlá, do ktorých môžem pridávať stále nové ingrediencie. Takto som sa vlastne naučila variť – doslova som sa hrala s jedlom a skúšala, čo mi bude chutiť," hovorí známa svetová tenistka Patty Schnyder.
Rastú všade, kde sa to zelená trávou a pamätám si, ako sme ich ako deti zbierali a dávali si ich do vláskov. No vtedy som ešte netušila, že sú plné saponínov, fenolov, flavonoidov a pomáhajú najmä pri kašli, astme a krvácaní.
Týchto "rafaelo" variácií tu už bolo niekoľko, no ešte som nevidela verziu s fazuľou. Tak som ju vyskúšala. Nebojte sa fazule, vôbec ju nespoznáte. A prečo práve fazuľa ? No priznám sa, že je to jeden zo spôsobov, ako do seba dostať strukoviny, keďže ich nekonzumujem toľko, koľko by som mala.