Šalát zo surovej zeleniny s avokádovou ,,majonézou”
Šalát je dobrota, ktorá vás určite nesklame. Hodí sa k vajíčkam natvrdo, posypaným mletými tymianovými pistáciami.
Potrebujeme
- 1 menšiu bielu kapustu
- 3 mladé mrkvy
- 1 menšiu kvaku
- 1 menší bulvový zeler
- 1 veľkú červenú cibuľu
- 2 jarné cibuľky s vňaťou
- 2 mäkké tmavé avokáda (alebo nechajte zelené dozrieť 4 dni na parapete)
- 200 g kyslej smotany
- 1 veľká lyžica domácej majonézy zo žÍtok, soli a olivového oleja
- mleté čierne korenie z mlynčeka
- troška mletej kurkumy
- 2 malé lyžičky horčicového prášku (alebo podrviť horčicové semienka v mažiari)
- šťavu z jedného citróna
- morskú soľ
- vňať z koriandra, petržlenu alebo zeleru, môže byť aj medvedí cesnak
Postup
Zeleninu najprv ošúpte a potom pred strúhaním umyte. Strúhajte na hrubšie kúsky. Avokádo rozpoľte, vyberte kôstku, tú nepotrebujete – môžete ju použiť na klíčenie. Dužinu avokáda roztlačte vidličkou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pridajte soľ, mleté čierne korenie z mlynčeka, horčicový prášok a kurkumu. Ak nemáte horčicový prášok, rozdrvte horčicové semienka alebo pridajte dijonskú horčicu (chilli, limetovú kôru – tú však môžete vynechať). Pridajte smotanu, majonézu alebo urobte vegánsku verziu. Všetko vymiešajte a spojte s nastrúhanou zeleninou. Ak máte doma saturejku alebo senovku grécku, pridajte ju k zelenine, bude vám lepšie tráviť. Výborné je pridať petržlenovú alebo koriandrovú vňať.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cícer je fantastická strukovina.
Šošovicový šalát s hroznom a kozím syrom
Tento šalát je chutný už na pohľad a jeho príprava je veľmi jednoduchá, chute krásne harmonizujúce.
Ľahký, rýchly a chutný!