Šalát s kuskusom mandľami a figami
Svieži šalát vždy poteší hladné bruško.
Suroviny na 4 porcie:
- 120 g kuskusu (ak nemôžete pšenicu, použite iný druh – ryžový, pohankový a pod.)
- 200 g cherry paradajok
- 150 g šalátovej uhorky
- 50 g sušených fíg
- 50 g sušených brusníc (alebo čerstvých)
- 20 g čerstvej kôprovej vňate
- 20 g čerstvej mäty
- 30 g čerstvej petržlenovej vňate
- 40 g mandlí blanžírovaných a nasekaných (alebo mandľové lupienky)
- 50 ml citrónovej šťavy (alebo šťava z citróna)
- 15 ml kvalitného olivového oleja
- 30 g javorového sirupu
- 100 g bio tofu natur
- morská soľ, čierne korenie
Postup:
Uvarte vodu, nasypte do nej kuskus, pridajte soľ a mleté čierne korenie, premiešajte a prikryté nechajte 15 minút stáť za občasného premiešania.
Cherry paradajky nakrájajte na menšie kúsky, rovnako aj olúpanú uhorku a dajte do misy. Mandle nasekajte a opražte nasucho na panvici. Figy a brusnice nasekajte, čerstvé bylinky (mäta, petržlen a kôpor) nakrájajte, odložte si pár kúskov na ozdobu. Všetko pridajte k zelenine. Polovicu oleja a citrónovej šťavy pridajte do misy a nakoniec vmiešajte kuskus.
Šalát dochuťte troškou javorového sirupu, soľou a korením.
Tofu nakrájajte nadrobno, vložte do vyššej nádoby, pridajte zvyšok javorového sirupu a citrónovej šťavy a cca 150 ml vody a všetko mixujte ponorným mixérom na hladkú penu. Osoľte a okoreňte.
Kuskusový šalát servírujte v sklených pohároch, ozdobte bylinkami. K šalátu podávajte omáčku z tofu.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Šalát zo surovej zeleniny s avokádovou ,,majonézou”
Šalát je dobrota, ktorá vás určite nesklame. Hodí sa k vajíčkam natvrdo, posypaným mletými tymianovými pistáciami.
Šošovicový šalát s hroznom a kozím syrom
Tento šalát je chutný už na pohľad a jeho príprava je veľmi jednoduchá, chute krásne harmonizujúce.
Ľahký, rýchly a chutný!