27. JUL 2016

Šalát zo surovej zeleniny s avokádovou ,,majonézou”

Šalát je dobrota, ktorá vás určite nesklame. Hodí sa k vajíčkam natvrdo, posypaným mletými tymianovými pistáciami.

Potrebujeme

  • 1 menšiu bielu kapustu
  • 3 mladé mrkvy
  • 1 menšiu kvaku
  • 1 menší bulvový zeler
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 2 jarné cibuľky s vňaťou
  • 2 mäkké tmavé avokáda (alebo nechajte zelené dozrieť 4 dni na parapete)
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 veľká lyžica domácej majonézy zo žÍtok, soli a olivového oleja
  • mleté čierne korenie z mlynčeka
  • troška mletej kurkumy
  • 2 malé lyžičky horčicového prášku (alebo podrviť horčicové semienka v mažiari)
  • šťavu z jedného citróna
  • morskú soľ
  • vňať z koriandra, petržlenu alebo zeleru, môže byť aj medvedí cesnak 

Postup

Zeleninu najprv ošúpte a potom pred strúhaním umyte. Strúhajte na hrubšie kúsky. Avokádo rozpoľte, vyberte kôstku, tú nepotrebujete – môžete ju použiť na klíčenie. Dužinu avokáda roztlačte vidličkou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pridajte soľ, mleté čierne korenie z mlynčeka, horčicový prášok a kurkumu. Ak nemáte horčicový prášok, rozdrvte horčicové semienka alebo pridajte dijonskú horčicu (chilli, limetovú kôru – tú však môžete vynechať). Pridajte smotanu, majonézu alebo urobte vegánsku verziu. Všetko vymiešajte a spojte s nastrúhanou zeleninou.  Ak máte doma saturejku alebo senovku grécku, pridajte ju k zelenine, bude vám lepšie tráviť. Výborné je pridať petržlenovú alebo koriandrovú vňať.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cícerový šalát s fetouCícerový šalát s fetou

Cícer je fantastická strukovina. 

 

Šošovicový šalát s hroznom a kozím syromŠošovicový šalát s hroznom a kozím syrom

Tento šalát je chutný už na pohľad a jeho príprava je veľmi jednoduchá, chute krásne harmonizujúce.

 

REBARBOROVÝ šalátRebarborový šalát

Ľahký, rýchly a chutný!


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šalát zo surovej zeleniny s avokádovou ,,majonézou”

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.