Peperoni al forno – pečené papriky so sardelami
Pomerne rýchly a jednoduchý recept na pečené papriky pochádza z Talianska.
SUROVINY
(na 4 porcie)
- 6 ks mäsitých veľkých červených a žltých paprík
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 ks bazalkových lístkov
- 1 lyžica petržlenovej vňate
- čierne korenie z mlynčeka
- 10 ks sardelových filetov v oleji
- šťava z 1 citróna
- 1 chilli paprička – nemusí byť
- 10 PL panenského olivového oleja
- trocha balzamikového octu
- soľ
POSTUP
Celé papriky umyjeme a rozložíme na plech, dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia 30 až 40 minút. Po upečení necháme papriky vychladnúť, prípadne ich môžeme prekryť potravinárskou fóliou a necháme spariť – budú sa ľahšie šúpať. Z paprík dáme dolu povrchovú tenkú šupku, odstránime semienka a jaderník, nakrájame na väčšie pozdĺžne kúsky a dáme do porcelánovej misy.
Počas pečenia paprík si pripravíme marinádu. Do vysokej nádoby na mixovanie dáme sardelky, cesnak, citrónovú šťavu, chilli papričku, olej, korenie, soľ a zmixujeme na kašovitú konzistenciu. Ak chcete, môžete si pár filetiek nechať v celku na dekoráciu. Papriky polejeme zmesou a opatrne premiešame. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, bazalkou a pokvapkáme balzamikom. V niektorých regiónoch pridávajú do tohto receptu šľahačku, ale v tejto forme bez mliečnej bielkoviny je možné papriky uchovať v chladničke až týždeň (v uzavretej nádobe).
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Teplý zemiakovo-šošovicový šalát
Šosovica má veľa bielkovín a vysoký obsah vlákniny, takže vás spolu so zemiakmi nasýti.
Rajčinový šalát s mozzarellou (alebo tofu)
Jednoduché jedlo, ktoré skvele poslúži ako ľahký obed či večera.
Zeleninový šalát s quinoou, avokádom a vajíčkom
Ľahký šalát vhodný aj na obed.