5 sviežich jarných fit receptov
Jarné pochúťky, ktoré máte rýchlo hotové a pripravíte ich iba z niekoľkých surovín, ako špargľa, špenát, reďkovka, žerucha či pažítka.
Po zime je ľudské telo unavené a sú v ňom nahromadené toxické látky. Ako dodať organizmu energiu a zbaviť ho škodlivín? Jednou z najjednoduchších ciest je začať konzumovať čerstvú jarnú zeleninu. Ktorú by ste určite nemali vynechať?
Špargľa
Dôležitá je kyselina asparaginová, ktorá zvýrazňuje chuť a vôňu špargle a má význam pre metabolizmus bielkovín. Špargľa podporuje činnosť obličiek a škodlivé látky sú tak z tela rýchlejšie vylúčené. Priaznivé účinky má tiež na srdce a blahodarne pôsobí na nervový systém, pričom zaháňa stres, podporuje zdravý spánok, pamäť a koncentráciu. Tým, že obsahuje vitamín C dochádza k posilneniu organizmu a pomáha pri zápalových ochoreniach.
Špenát
Hoci v minulosti nebol špenát práve najpopulárnejšou zeleninou (najmä pre deti), dnes je situácia iná, pretože je zásobárňou mnohých dôležitých látok. Je bohatý na najdôležitejší antioxidant, ktorým je vitamín C. Ďalej obsahuje aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), horčík, železo a ďalšie látky. Známe sú najmä flavonoidy znižujúce riziko vzniku rakoviny.
Reďkovka
Jarné obdobie bez reďkvičiek? To rozhodne nejde! Táto chrumkavá pochúťka je bohatá najmä na vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, meď a ďalšie. Nemožno zabudnúť na vlákninu, ktorá pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy. Vďaka bohatému zastúpeniu živín je dobrou pomocníčkou na podporu imunitného systému. Hodí sa do šalátov, na obložené chlebíky či chutné jarné minútky.
Žerucha
Táto na prvý pohľad nevinná rastlinka je pokladom pre zdravie. Je zdrojom vitamínov (A, skupiny B, C, E, K), ale aj horčíka, železa, vápnika a ďalších látok (quercetín má protizápalové účinky). Má mierne štipľavú chuť, a preto sa hodí na pečivo, ale aj dochutenie šalátov či nátierok. Žerucha je výnimočná v tom, že ju možno pestovať na okennom parapete počas celého roka.
Pažítka
Pažítka je známa najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý má v ľudskom organizme mnoho dôležitých funkcií. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B, draslík vápnik a železo. Pažítku by mali konzumovať všetci tí, ktorí majú oslabený imunitný systém, trpia nechutenstvom, nadúvaním či vysokým krvným tlakom.
Pečená špargľa v prosciutte
Toto „finger food" jedlo je proste tutovka.
Rímsky šalát s klíčkami a horčicovým dresingom
V posledných týždňoch dosť ulietavame na šalátoch, chodíme cvičiť a snažíme sa nejesť žiadne pečivo, chlieb, zemiaky, ryžu a sladkosti. Preto aj dnes sme si dali na večeru extra rýchly šalátik. Je môj obľúbený a možno zachutí aj vám, keď dostanete chuť na niečo fit.
Kvasená reďkovka
Každá kvasená potravina (aj kefír) je už čiastočne rozložená baktériami, a preto je pre vaše telo ľahšie stráviteľná.
Žeruchovo-rajčinový šalát so sezamom
Na dnešok stvorený, čo poviete?
Kurací bulgur burger s rukolou a poľníčkom
Ak ste dostali chuť na mäso, a pritom stále trváte, že chcete ľahký obed, skúste tento kurací bulger so šalátom.
Ďalšie chutné a rýchle fit recepty od tých známych trénerov a osobností nájdete v obľúbených kuchárskych knihách na stránke www.eshop.cvicte.sk.