Zeleninová polievka s batatmi a cviklou
Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály a dôležité polyfenolové antioxidanty.
Potrebujeme:
- 5 veľkých mrkiev
- 3 stredné cvikly
- 1 veľký paštrnák
- polovicu menšieho kelu
- 2 veľké bataty
- 1 červená cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 malej lyžičky kurkumy
- 4 celé klinčeky
- štipka škorice
- nové korenie (5 guľôčok)
- čierne mleté korenie z mlynčeka
- 2 bobkové listy
- 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky
- 3 vetvičky tymianu
- hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate (nasekanej)
- na špic noža kumínu a mletého koriandru (môžete použiť aj rascu namiesto kumínu)
- 1/2 malej lyžičky himalájskej soli alebo lyžica domácej zeleninovej soli
- 3 – 4 l vody
Postup:
Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú nadrobno, zázvor a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame a nakoniec ešte na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky (tymian, bobkový, list) a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ju ničím a jeme bez chleba. V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja, napríklad sezamového, avokádového či tekvicového.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Polievka je pripravená zo zeleru a jabĺk a nechýbajú ani rozmarínové krutóny.
Čo navariť a ako posilniť imunitný systém? Odpoveďou je určite vývar z mäsa a kostí s troškou pálivejšieho korenia.
Petržlen a fenikel tvoria dokonalý pár. Aspoň tak sa povráva, čo sa tejto voňavej a lahodnej polievky týka.