Paradajková polievka s chrumkavou fazuľkou
Paradajky, hlavne tepelne upravené, sú bohaté na lykopén.
Suroviny
- 1 červená paprika, prekrojená na polovicu
- 500 g čerstvých olúpaných paradajok, pokrajaných na kocky
- 1 konzerva celých paradajok
- 250 ml vody (čistej alebo so zeleninovým bujónom)
- 4 lyžice kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
- 6 strúčikov cesnaku, rozpučeného
- 1/2 ČL papriky
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL čili
- 2 ČL soli
- 2 ČL mletej rasce
- 1 konzerva bielej fazule, precedená a opláchnutá
- 1/4 hrnčeka mandlí alebo kešu
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
Papriku dajte do vyhriatej rúry na 200 °C a grilujte asi 8 minút. Po vytiahnutí ju prikryte papierovou utierkou a nechajte vychladnúť. Potom olúpte kožu.
V hrnci si zohrejte olej a asi dve tretiny cesnaku. Jemne opražte a pridajte čerstvé a aj konzervované paradajky a vodu, premiešajte a pridajte 1 ČL soli, 1 ČL rasce, kurkumu, chilli a papriku. Priveďte do varu, stíšte a nechajte variť asi 20 minút. Pridajte pokrájanú papriku a polievku rozmixujte dohladka.
Na plechu zmiešajte fazuľu, orechy, zvyšnú soľ, rascu, cesnak a chilli. Pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a pečte v rúre pri 200 °C asi 10 minút. Premiešajte iba raz.
Polievku naservírujte na tanier, pridajte fazuľu a ozdobte s petržlenovou vňaťou.
Zdroj: Eva Blaho
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Rybacia polievka so špenátom a miso pastou
Táto polievka je skutočná výživová dávka proti osteoporóze, anémii, na pružné a zdravé cievy a vôbec liek pre telo.
Polievka, ktorá chutí výborne.
Hlivová polievka s tymianovými knedličkami
Zasýti i ohreje.