Biela zimná polievka
Polievka je pripravená zo zeleru a jabĺk a nechýbajú ani rozmarínové krutóny.
Recept pre 4 až 5 osôb
Potrebujeme:
- jeden stredne veľký zeler (cca 500 g)
- 2 kyslejšie jablká (cca 400 g)
- 2 stredne veľké cibule
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na rozmarínové krutóny:
- chlieb/iné pečivo
- za hrsť rozmarínu
- olivový olej
Postup:
Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na malé, zeler a jabĺčka na väčšie kocky. Cibuľu opražíme na olivovom oleji dozlatista, potom pridáme zeler a jablká a opražíme ďalšie dve minútky. Zalejeme vodou, tak aby hladina bola približne 1 až 2 cm nad zeleninou, osolíme a okoreníme. Necháme zovrieť a pri miernej teplote varíme 25 až 30 minút. Keď je zeler mäkký, všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, ešte raz prevaríme a dochutíme podľa potreby.
Na rozmarínové krutóny nakrájame chlebík alebo iné pečivo na malé kocky. Rozmarín umyjeme a nasekáme nadrobno. Následne na olivovom oleji chvíľku rozmarín opražíme a pridáme kocky chleba. Opekáme, kým nie sú kocky zlatisté a krásne chrumkavé.
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Čo navariť a ako posilniť imunitný systém? Odpoveďou je určite vývar z mäsa a kostí s troškou pálivejšieho korenia.
Petržlen a fenikel tvoria dokonalý pár. Aspoň tak sa povráva, čo sa tejto voňavej a lahodnej polievky týka.
Zaujímavá a chutná kombinácia. Vyskúšate ju?