Rozmarínovo-hlivová nátierka
Rozmarín upokojuje a podporuje krvný obeh.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 600 g hlivy
- 4 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g lieskových orechov
- 50 ml vody alebo suchého bieleho vína
- vetvička rozmarínu
- 4 – 5 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového octu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Na oleji dozlatista osmažíme na kocky nakrájanú šalotku a celé očistené strúčiky cesnaku. Pridáme na kúsky nakrájanú hlivu, obratú vetvičku rozmarínu (čiže iba „lístky”), 50 ml bieleho suchého vína alebo vody, približne 1 zarovnanú ČL soli, čierne korenie a dusíme pod pokrievkou 6 minút. Po tomto čase necháme hlivu ešte 2 minútky smažiť na panvici už bez pokrievky.
Lieskové orechy opečieme na panvici približne minútku a pol, kým sa neuvoľní ich krásna aróma.
Vychladnutú hlivu dáme spolu s opečenými lieskovcami do mixéra, pridáme 4 až 5 PL olivového oleja, 1 PL balzamikového octu a vymixujeme dohladka.
Najlepšie chutí, keď trošku „postojí” v chladničke.
Servírujeme na dobrom kváskovom chlebíku.
Tip pre nevegánov: s rozdrobeným feta syrom chutí božsky.
Zdroj: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tataráčik nielen pre vegetariánov.
Veľmi rada používam do chlebíka aj pivo. Čím tmavšie a silnejšie použijete, tým bude cesto hutnejšie.
Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.