16. NOV 2016

Chlebové pivné žemličky

Veľmi rada používam do chlebíka aj pivo. Čím tmavšie a silnejšie použijete, tým bude cesto hutnejšie.

Recept asi na 8 menších kúskov

Štartér:

  • 1 lyžica materského ražného kvásku
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 110 ml vody

Cesto:

  • 180 g aktívneho kvásku
  • 40 g olivového oleja (môže byť aj maslo)
  • 200 g špaldovej chlebovej múky
  • 50 g ražnej chlebovej múky
  • 160 ml piva (alebo minerálky)
  • 6 až 8 g soli (kľudne ochutnajte cesto)

Postup:

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme v mise dve hodiny, počas tejto doby preložíme cesto 2-krát. Cesto dáme na pohánkovou múkou pomúčenú dosku, vypracujeme bochník prekladaním a krátkym hnetením. Ak sa nám cesto lepí, pomúčime si ruky, alebo môžeme pracovať s naolejovanými rukami. Vytvarujeme žemličky, spojom ich dávame dole na plech. Ak ich chceme mať posypané zmesou, napr. vločiek, sezamu a maku, postriekame vrch žemličky a vložíme do semienok a ony sa prilepia. Preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Necháme ešte podkysnúť, kým nezväčšia trošku svoj objem. Sila každého kvásku je iná, treba mať skúsenosť. U mňa to bolo asi 1 hodinu. Pečieme v dobre rozohriatej rúre, na horúcom plechu asi 25 až 30 minút. Záleží od vlastností rúry.

Zdroj: zdravepecenie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Celozrnný chlieb s grahamovou múkouCelozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.

 

Nátierka z mungo fazuliekNátierka z mungo fazuliek

Mungo sú malé, tmavozelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok. 

 

Cuketový chlieb s vlašskými orechmiCuketový chlieb s vlašskými orechmi

Sezóna cukiet je v plnom prúde. Každé leto vymýšľam a skúšam nové spôsoby, ako ju použiť.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Chlebové pivné žemličky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1325
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.