8. NOV 2016

Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.

Potrebujeme:

  • 230 g grahamovej pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky celozrnnej
  • 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 240 g špaldovej hladkej múky
  • 3,5 dcl vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 40g kvasníc (klasické pekárenské droždie  v kocke)
  • 2 malé kávové  lyžičky himalájskej soli
  • 1 PL lúpaných tekvicových semien
  • 1 ČL rímskej rasce, rasce a fenikla

Postup:

Do veľkej nerezovej misy z kuchynského  robota som nasypala všetky múky a hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, kde som nadrobila droždie a zaliala 1 a pol dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30-tich minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval – vytváral bublinky. 

Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry. Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta na pomúčenej doske vytvarovala zľahka vysoký  bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. 

Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov, ale môžete iba popichať vidličkou a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút  bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. 

Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje v tej jenskej mise, je ideálne mäkký. Podobný chlieb robievam tiež z kvásku. Na toto isté (viď hore cca 670 g múky) množstvo múky dávam 6 polievkových lyžíc kvásku a cesto nechám kysnúť minimálne 8 hodín, najlepšie cez noc.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cícerová nátierkaCícerová nátierka

Očakávate návštevu a chcete pripraviť rýchle jednohubky, ktoré budú chutiť naozaj každému? 

 

 

Cuketový chlieb s vlašskými orechmiCuketový chlieb s vlašskými orechmi

Sezóna cukiet je v plnom prúde. Každé leto vymýšľam a skúšam nové spôsoby, ako ju použiť.

 

 

Bryndzová nátierkaBryndzová nátierka s bylinkami a medvedím cesnakom

Nátierku si môžete dať aj na mäso či cestoviny.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Celozrnný chlieb s grahamovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.