Chlebové pivné žemličky
Veľmi rada používam do chlebíka aj pivo. Čím tmavšie a silnejšie použijete, tým bude cesto hutnejšie.
Recept asi na 8 menších kúskov
Štartér:
- 1 lyžica materského ražného kvásku
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 110 ml vody
Cesto:
- 180 g aktívneho kvásku
- 40 g olivového oleja (môže byť aj maslo)
- 200 g špaldovej chlebovej múky
- 50 g ražnej chlebovej múky
- 160 ml piva (alebo minerálky)
- 6 až 8 g soli (kľudne ochutnajte cesto)
Postup:
Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme v mise dve hodiny, počas tejto doby preložíme cesto 2-krát. Cesto dáme na pohánkovou múkou pomúčenú dosku, vypracujeme bochník prekladaním a krátkym hnetením. Ak sa nám cesto lepí, pomúčime si ruky, alebo môžeme pracovať s naolejovanými rukami. Vytvarujeme žemličky, spojom ich dávame dole na plech. Ak ich chceme mať posypané zmesou, napr. vločiek, sezamu a maku, postriekame vrch žemličky a vložíme do semienok a ony sa prilepia. Preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Necháme ešte podkysnúť, kým nezväčšia trošku svoj objem. Sila každého kvásku je iná, treba mať skúsenosť. U mňa to bolo asi 1 hodinu. Pečieme v dobre rozohriatej rúre, na horúcom plechu asi 25 až 30 minút. Záleží od vlastností rúry.
Zdroj: zdravepecenie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníčky.
Mungo sú malé, tmavozelené fazuľky, ktoré chuťovo pripomínajú zelený hrášok.
Cuketový chlieb s vlašskými orechmi
Sezóna cukiet je v plnom prúde. Každé leto vymýšľam a skúšam nové spôsoby, ako ju použiť.