Bezlepkové ciabatky s prekvapením
Ponúkam vám overený recept na bezlepkové „ciabatky“, špeciálne doplnené o syrovo-špenátovú plnku.
Suroviny na cesto:
- 250 g bezlepkovej múky
- 200 ml teplej vody
- ½ kocky droždia (kocka 42 g)
- 3 PL olivového oleja
- 1/2 ČL trstinového cukru
- 2 ČL soli
- ½ ČL mletej rasce
- 5 PL slnečnicových semienok
Na plnku:
- 100 g balkánskeho syru
- 1 PL kyslej smotany
- 1 hrsť špenátových listov
- 2 PL nasekanej lahôdkovej cibuľky
- cca ½ ČL soli
- čierne korenie
- 4 PL masla ghee (na potretie)
- voliteľné ingrediencie: do plnky odporúčam pridať ešte trošku čerstvo nasekaného cesnaku, ktorý príjemne zvýrazní prepojenie chutí
Postup:
Rúru zohrejeme na 50 °C. Droždie rozdrobíme, pridáme trstinový cukor, premiešame. Prilejeme vodu a poriadne premiešame. Takto pripravený kvások necháme chvíľku odstáť. Zatiaľ si v miske zmiešame múku so soľou, prilejeme olej, kvások a cesto. Vymiesené cesto odložíme prikryté utierkou do rúry a necháme kysnúť 30 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Balkánsky syr rozpučíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu, nasekané čerstvé listy špenátu a lahôdkovú cibuľku. Osolíme, okoreníme a na záver poriadne premiešame. Plnku máme hotovú.
Po uplynutí 30 minút cesto vyberieme z rúry, jemne premiesime a rozvaľkáme do štvorca. Snažíme sa, aby bolo čo najtenšie. Cesto nožom rozkrojíme na 4 rovnaké časti a pridáme cca 1 vrchovatú lyžicu pripravenej plnky. Protiľahlé strany štvorca spojíme a prstami stlačíme, aby držali. To isté urobíme so zvyšnými stranami. Vzniknú nám také malé batôžky skrývajúce prekvapenie – lahodnú balkánsku plnku.
Na miesto, kde sme rohy strán štvorcov spojili, pridáme slnečnicové semienka. Zakryjeme tým prípadné horšie zlepenie strán, pretože sa môže stať, že nezbedná plnka bude chcieť ísť von, ale ciabatky sú dostatočne vysoké, vytečenia sa nemusíme obávať. Pokiaľ vám nebude vadiť, že plnka bude vystupovať nahor, tak to maskovať nemusíte.
Takto pripravené ciabatky si premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C po dobu cca 30 minút. 5 minút pred záverom pečenia ciabatky vytiahneme a potrieme maslom ghee a necháme dopiecť zvyšných 5 minút.
Upečené ciabatky necháme chvíľku vychladnúť a môžeme konzumovať.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Chutná a zdravá náhrada chleba
Ako nahradiť bežné pečivo? Tu je odpoveď.
Táto bagetová roláda je skvelá na piknik.
Banánovo-ovsené energetické tyčinky
Sú vhodné na cesty, šport, do prírody i do práce.