Rizoto so zelenou špargľou a rebarborou
Pripraviť si rizoto nie je najťažší kuchársky výkon.
Budete potrebovať pre 2 osoby
- 140 g ryže arborio
- 10 g kvalitného oleja
- 40 g šalotky
- 100 ml kvalitného bieleho vína
- zeleninový vývar cca 400 ml
- soľ, čerstvý tymian
- parmezán
- 5 g studeného masla
- 100 g očistenej rebarbory
- 200 g zelenej špargle
- 100 g čerstvých krémový šampiňónov
Postup
Šalotky očistite, nakrájajte nadrobno a restujte na zohriatom oleji dozlatista. Pridajte suchú ryžu, čerstvý tymian a restujte 2 – 3 minúty. Podlejte bielym vínom, nechajte ho odpariť. Do ryže pridajte očistené klobúčiky šampiňónov, ktoré ste nakrájali na štvrtiny. Podlejte trochou vývaru a za stáleho miešania nechajte dusiť, keď ubudne tekutiny, pridajte trochu a pokračujte v premiešavaní. Nepridávajte naraz veľa tekutiny, aby sa ryža nevarila, ale dusila. Keď je ryža polomäkká, pridajte očistenú zelenú špargľu a rebarboru, nakrájanú na 1,5 cm kúsky. Postupne pridávajte vývar, cca po 10-tich minútach je už ryža mäkká, a zelenina má ostať nerozvarená. Na záver vmiešajte plátok studeného masla, premiešajte. Maslo spôsobí krémovitosť pokrmu. Podľa chuti pridajte strúhaný parmezán.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a šalátom
Grilovaný losos so zázvorovou omáčkou a feniklovo-reďkovkovým šalátom.
Zubáč so špargľovo-hráškovým šalátom
Chutná ryba so špargľou a šalátom.
Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hubami
Polenta je sýta kukuričná kaša, ktorá je rozšírená hlavne v Taliansku.