30. MÁJ 2016

Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hubami

Polenta je sýta kukuričná kaša, ktorá je rozšírená hlavne v Taliansku.

Potrebujeme pre 4 osoby

  • 300 g polenty v bio kvalite 
  • 15 hlavičiek ružičkového kelu
  • 2 červené cibule
  • 1 veľká červená paprika, krájaná na pásiky
  • 1 malá lyžička kurkumy
  • 400 g mrazených húb (ideálne čerstvých)
  • 1,5 dcl olivového oleja
  • voda
  • korenie z mlynčeka
  • soľ
  • tymian
  • kumín mletý  

Dressing

  • 150 ml hustého jogurtu bieleho v bio kvalite
  • 150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
  • 5 až 6 lístkov medvedieho cesnaku
  • soľ

Postup

Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, restujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymian, hríby a opečieme krátko, za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.

Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej keramickej formy, na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaným pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Zeleninová lasagne bez cestovín (bezlepková)Zeleninové lasagne bez cestovín

Toto jedlo môže byť skvelou súčasťou vášho jedálnička, ak sa snažíte schudnúť, pretože obsahuje málo sacharidov a veľa bielkovín.

 

Yamy /sladké zemiaky/ s shitaké a hlivou ustricovouSladké zemiaky so shitaké a hlivou ustricovou

Pochúťka, ktorá dodá energiu i mnoho živín. Pripravte si ju dnes na obed!

 

Hliva ustricová s quinoou a cíceromHliva ustricová s quinoou a cícerom

Jednoduché vegánske jedlo s výbornou strukovinou – cícerom.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hubami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.