Zeleninové lasagne bez cestovín
Toto jedlo môže byť skvelou súčasťou vášho jedálnička, ak sa snažíte schudnúť, pretože obsahuje málo sacharidov a veľa bielkovín.
Suroviny
- 500 g tofu (ak chcete vegetariánsku verziu) alebo 500 g mletého bravčového bio mäsa
- 4 väčšie paradajky, ošúpané a pokrájané na kocky
- 1 cibuľa, pokrájaná na jemno
- 1 baklažán, pokrájaný na kolieska a osolený, aby nebol taký horký
- 2 cukety, pokrájané na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, pokrájané najemno
- 1 čajová lyžička papriky
- 1/2 lyžičky šalvie
- 1 lyžica pokrájanej čerstvej bazalky
- 250 g ricotty (môže byť aj tvaroh)
- 100 g postrúhaného parmezánu
- 2 lyžice kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
Postup
V hrnci si zohrejte olej, pridajte cesnak a cibuľu a opražte dozlatista. Pridajte tofu (alebo mäso) a opražte. Pridajte paradajky, bazalku, šalviu a papriku a duste, kým nie sú paradajky hotové.
Na suchej panvici alebo grile medzitým opečte baklažán a cuketu dohneda.
Prichystajte si zapekaciu misku a môžete začať ukladať. Začnite s baklažánom a cuketou, polejte paradajkovou zmesou, pridajte ricottu. Znova pokračujte s baklažánom a cuketou a opakujte. Vrchnú vrstvu tofu a ricotty posypte postrúhaným syrom a vložte do predhriatej rúry na 180 °C na 30 až 40 minút.
Zeleninu môžete obmieňať, alebo aj pridať, napr. šampiňóny, červenú papriku, brokolicu. Záleží na vašej chuti.
Zdroj receptu: zdraviebezliekov.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Sú hotové o 20 minút!
Čili špagety so zelerovým pestom
Čili papričky sú zdravé, tak prečo nimi nedochutiť napríklad špagety?
Kuskus ocenia aj športovci. Obsahuje proteíny i vlákninu
V porovnaní s bežnými cestovinami má výhodu v tom, že ho netreba variť.