Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Kuskus ocenia aj športovci. Obsahuje proteíny i vlákninu

Mirka

V porovnaní s bežnými cestovinami má výhodu v tom, že ho netreba variť. Má všestranná použitie a veľa pozitívnych účinkov na zdravie. 

Kuskus ocenia i športovci. Obsahuje proteíny i vlákninu
14. APR 2015

Kuskus je cestovina, ktorá vzniká zo zomletých zŕn pšenice (semolíny) vytvarovaných do guľôčok a spracovaných do podoby, v ktorej kuskus poznáme. Používajú sa celé zrná alebo pšenica zbavená šupky.

Nie je kuskus ako kuskus

Na trhu sa môžete stretnúť s niekoľkými druhmi kuskusu. Preferujte celozrnný kuskus, ktorý sa vyrába z celozrnnej tvrdej pšenice, pretože je v ňom zachovaných maximálne množstvo živín. Okrem toho sa môžete stretnúť aj s bielym kuskusom, ten však pochádza z pšenice, z ktorej bola odstránená vrchná obalová vrstva, a teda aj živiny.

Je zdravý a ľahko stráviteľný

Celozrnný pšeničný kuskus obsahuje veľa výživných látok. Nachádza sa v ňom vláknina, ktorá podporuje trávenie a činnosť čriev. Zastúpené sú aj kvalitné proteíny, ktoré pomáhajú budovať a obnovovať poškodené telesné tkanivá. Tiež sa podieľajú na predĺžení pocitu sýtosti. Sto gramov tejto cestoviny obsahuje zhruba 340 kalórií.

Obsiahnuté sú aj viaceré vitamíny, minerály a stopové prvky. Vitamíny zo skupiny B (cholín, kyselina listová) sú kľúčové pre fungovanie metabolizmu, teda sa podieľajú na výrobe energie. Ak ich je v tele nedostatok, dostavuje sa únava, podráždenosť, poruchy koncentrácie, svalové kŕče a pod. V kuskuse je aj vitamín E, ktorý je dôležitým antioxidantom spomaľujúcim starnutie. Vápnik je potrebný pre kosti a zuby, znižuje krvný tlak a prospieva pokožke. Horčík zabraňuje vzniku svalových kŕčov, zmierňuje príznaky migrény či depresie. Draslík redukuje krvný tlak, teda je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Selén je významným antioxidantom. Okrem toho sa v kuskuse nachádza aj železo dôležité pre tvorbu červených krviniek.

Je spestrením jedálnička

Chutí vám pohánka, špalda, quinoa, bulgur, hnedá ryža i celozrnné cestoviny, ale predsa len by ste radi svoj jedálny lístok obohatili o potravinu, ktorá je chutná, zdravá a jednoduchá na prípravu? Kuskus vás nesklame. Môžete ním nahradiť bežné prílohy, pridať ho do zeleninových a ovocných pokrmov, polievok, naplniť ním kurča, jesť ho s bryndzou či tvarohom alebo z neho pripraviť lahodný múčnik. Fantázii sa medze nekladú, lebo výborne chutí teplý i studený, upravený na sladko i na slano.

Na prípravu je jednoduchší ako cestoviny

Základnú prípravu kuskusu zvládne naozaj každý. Stačí ho zaliať vriacou vodou. Na jeden diel kuskusu sa používajú dva diely vriacej vody. Zakryje sa pokrievkou, občas premieša a po 10-15 minútach je hotový, takže žiadne varenie. Potom sa dá použiť v mnohých receptoch, ako napríklad:

Zdroj foto: http://www.delisssima.com/2014/04/15-minutovka-sviezi-kuskus-s-hraskom.html

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kuskus ocenia aj športovci. Obsahuje proteíny i vlákninu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.