Polenta zapekaná s ružičkovým kelom a hubami
Polenta je sýta kukuričná kaša, ktorá je rozšírená hlavne v Taliansku.
Potrebujeme pre 4 osoby
- 300 g polenty v bio kvalite
- 15 hlavičiek ružičkového kelu
- 2 červené cibule
- 1 veľká červená paprika, krájaná na pásiky
- 1 malá lyžička kurkumy
- 400 g mrazených húb (ideálne čerstvých)
- 1,5 dcl olivového oleja
- voda
- korenie z mlynčeka
- soľ
- tymian
- kumín mletý
Dressing
- 150 ml hustého jogurtu bieleho v bio kvalite
- 150 ml kyslého alebo acidofilného mlieka
- 5 až 6 lístkov medvedieho cesnaku
- soľ
Postup
Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchné lístky a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, kurkumu, kumín, restujeme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na polovicu prekrojené hlavičky kelu, papriku, tymian, hríby a opečieme krátko, za občasného miešania. V prípade potreby podlejeme troškou vody (mrazené hríby pustia vodu) a podusíme do 10 minút pod pokrievkou. Dochutíme soľou a korením. Medzitým si pripravíme polentu.
Do vriacej vody vysypeme polentu, osolíme a miešame cca 3 minúty, kým nezhustne na kašu. Pridáme lyžicu oleja a pomiešame. Polentu dáme na dno vymastenej keramickej formy, na povrch rozložíme rovnomerne zeleninu a dáme zapiecť. Môžeme posypať aj strúhaným pecorinom. Zapečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Podávame poliate dressingom, ktorý si pripravíme čerstvý počas zapekania z hore uvedených ingrediencií.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Zeleninové lasagne bez cestovín
Toto jedlo môže byť skvelou súčasťou vášho jedálnička, ak sa snažíte schudnúť, pretože obsahuje málo sacharidov a veľa bielkovín.
Sladké zemiaky so shitaké a hlivou ustricovou
Pochúťka, ktorá dodá energiu i mnoho živín. Pripravte si ju dnes na obed!
Hliva ustricová s quinoou a cícerom
Jednoduché vegánske jedlo s výbornou strukovinou – cícerom.