Pohánková sekaná
Sekaná z pohánky je nielen jednoduchá na prípravu, ale je tiež chutnou náhradou mäsovej verzie sekanej.
Porcie: 3
Príprava: 65 minút
Označenie: vhodné pre vegetariánov a vegánov, bezlepkové
Ingrediencie (na jednu menšiu zapekaciu misu):
- 200 g pohánky lámanky
- 300 ml zeleninového vývaru (3/4 kocky BIO bujónu)
- 1 pór
- 2 mrkvy
- 1/4 zeleru
- strúčik cesnaku
- korenie: majorán, kurkuma, chilli vločky, korenie
- gél z chia semienok (2 lyžičky + 100 ml vody)
- olivový olej
Postup:
1. 2 lyžičky chia semienok nechajte 2 až 3 hodiny napučať v 100 ml vody, kým sa nevytvorí hustý gél. Tento gél plne nahradí dve vajcia.
2. K 200 g pohánky lámanky prilejte 300 ml vody (1: 1,5), prihoďte 3/4 kocky BIO zeleninového bujónu a priveďte do varu. Po 3 minútach odstavte a nechajte 15 minút dôjsť pod pokrievkou.
3. Zeler a mrkvu očistite a nakrájajte nadrobno. Nechajte variť na pare 10 minút.
4. Pór očistite a nakrájajte na kolieska.
5. Potom všetko dôkladne premiešajte buď v hrnci, alebo priamo v zapekacej mise: pohánku, zeler, mrkvu, pór a prelisovaný strúčik cesnaku. Pridajte majoránku, trochu kurkumy, trochu chilli vločiek a čerstvo mleté čierne korenie. Na záver pridajte lyžicu olivového oleja a gél z chia semienok a všetko spoločne premiešajte. Zmes v mise uhlaďte stierkou.
6. Pečte pozvoľna pri 180 °C, kým sekaná nezíska zlatistý nádych, trvá to cca 45 minút.
Zdroj: biochemicka.cz
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku
Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné vylúčiť ho zo stravy.
Rizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmi
Rizoto, v ktorom sa snúbia skvelé chute.
Koláč s kuracím mäsom a zeleninou
Zdravý, chutný a nie príliš zložitý obed s kuracím mäskom a zeleninou.