10. NOV 2016

Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku

Pri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné vylúčiť ho zo stravy. Mnohí si pomyslíme, že tým prídeme o všetko to skvelé jedlo z mamkinej alebo babičkinej kuchyne.

Suroviny na základné „zemiakové“ cesto na gnocchi:

  • 300 g zemiakov
  • 70 g ryžovej múky 
  • 1 až 2 PL zemiakového škrobu – Solamyl
  • jedno vajce
  • soľ podľa chuti

Príprava:

Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo najemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu, soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto. Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov.

Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok v priemere 1,5 až 2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5 cm dlhé. Ak chcete pripraviť gnocchi, sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou.

Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej a osolenej vode. Varte krátko, cca 5 min.

A teraz recept na chutné gnocchi so špenátom.

Budete potrebovať:

  • 2 porcie uvarených halušiek
  • 1 ks červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 g cherry paradajok
  • 100 g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
  • 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
  • soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu dozlatista, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať)

Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.

Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Rizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmiRizoto s mungo fazuľkami, rukolou a orechmi

Rizoto, v ktorom sa snúbia skvelé chute. 

 

 

Koláč s kuracím mäsom a zeleninouKoláč s kuracím mäsom a zeleninou

Zdravý, chutný a nie príliš zložitý obed s kuracím mäskom a zeleninou.

 

 

Špenátové halušky so šampiónovou omáčkouŠpenátové halušky so šampiňónovou omáčkou

Špenát a šampiňóny sú dokonalá kombinácia.


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.