Krupoto s červenou fazuľkou
Jačmeň sa radí medzi prastaré obilniny a bol u nás veľmi používaný. Jačmenné krúpy sa vytratili z našich kuchýň a najčastejšie sa používajú pri príprave krúpových jaterníc.
Na prípravu budete potrebovať, (pre 2 osoby):
- 100 g jačmenných krúp
- 10 g kvalitného oleja
- 150 ml suchého bieleho vína
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 200 g varenej červenej fazule ( z konzervy)
- 200 g zelených fazuľových strukov
- 1 žltú papriku
- soľ, korenie, kurkumu
- petržlenovú (tymianovú) vňať
- parmezán
Príprava:
Zelené fazuľky očistite a uvarte ich do polomäkka v osolenej vode, uvarené vyberte a nakrájajte na 2 cm kúsky.
Na oleji restujte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte krúpy a chvíľu ich restujte, pridajte pol čajovej lyžičky kurkumy, premiešajte a podlejte ich bielym suchým vínom a nechajte tekutinu odpariť za občasného miešania.
Po odparení vína dolievajte vždy malé množstvo (cca 100 ml) horúcej vody, alebo vývaru a za stáleho miešania uduste krúpy domäkka. Do krúp pridajte scedenú červenú fazuľu, nakrájané zelené strúčky a na kocky nakrájanú žltú papriku. Pridajte soľ, mleté čierne korenie a čerstvý tymian.
Do hotového jedla vmiešajte podľa chuti nastrúhaný parmezán, čím získate krémovú konzistenciu a zvýraznite chute zeleniny a strukovín.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Batatovo-zemiakové „halušky” s gaštanovou múkou
Halušky nemusia byť iba bryndzové, i keď tie sú bez debaty národné a geniálne.
Grilovaná zelenina s cícerom a krutónmi
Grilovaná zelenina je príjemným spestrením jedálnička.
Vegánsky jačmenný šolet s tempehom
Originálne prevedenie tohto jedla je vždy s mäsitou zložkou, najčastejšie s husacím mäsom.