19. SEP 2016

Batatovo-zemiakové „halušky” s gaštanovou múkou

Halušky nemusia byť iba bryndzové, i keď tie sú bez debaty národné a geniálne. 

Na 6 porcií potrebujeme: 

Cesto

  • 220 g očistených batatov 
  • 300 g očistených zemiakov
  • 100 g gaštanovej múky 
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1,5 dcl vody
  • soľ

Na dochutenie: 

  • 300 g čerstvý špenát (nasekaný nožom nadrobno)
  • 70 g masla živočíšneho 82 % (kravského alebo kozieho)
  • 200 g kozieho čerstvého syra
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 10 lístkov medvedieho cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • koriander mletý
  • soľ

Postup:

Olúpané surové zemiaky a bataty nastrúhame na struháku najemno, alebo ich rozmixujeme (ale nie na kašu). Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou na hustejšie cesto.

Do 4-litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme  a cez ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené halušky naň položíme a premiešame.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté a osušené špenátové listy, nasekané nadrobno, a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Trojfarebné zeleninové špagety s hubovou vegánskou omáčkouTrojfarebné zeleninové špagety s hubovou vegánskou omáčkou

Bleskový obed či večera. Budete prekvapení, ako skvelo môžu chutiť zeleninové špagety.

 

Lahodné zeler v cestíčkuLahodný zeler v cestíčku

Zeler napríklad znižuje vysoký krvný tlak. 

 

Šošovicové guľôčkyŠošovicové guľôčky

V kombinácii s pečenou červenou kapustou a vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Batatovo-zemiakové „halušky” s gaštanovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.