Grécka musaka na vegetariánsky spôsob
Chutné jedlo bez mäsa poteší nielen vegetariánov.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme
- 600 g zemiakov (asi 7 stredne veľkých ks) – varný typ B až C
- 200 g syru feta (1 balenie)
- 50 g najemno nasekaných kešu orechov
- 500 g pasírovaných rajčín
- 1 veľký baklažán
- 1 väčšiu cibuľu
- olivový olej
- trošku červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 – 150 g nastrúhaného syra
- zapekaciu formu
Na tzatziki
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 šalátovú uhorku
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
Postup
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Baklažán nakrájame na cca 0,5 cm hrubé plátky, položíme na tanier, dobre osolíme a necháme asi 10 min. „vypotiť“, aby stratil horkastú chuť. Vodu z baklažánu potom utrieme kuchynskými servítkami, plátky baklažánu rozložíme na plech, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme piecť na 20 minút, kým nie je baklažán skoro hotový. V polovici pečenia plátky otočíme a ešte raz potrieme olivovým olejom, aby nám nevyschli.
Kým sa baklažán pečie, pripravíme si rajčinovú omáčku. Cibuľu nasekáme na malé kocky a opražíme ju dozlatista na olivovom oleji. Pridáme trošku červeného vína a po niekoľkých sekundách aj pasírované rajčiny. Jemne osolíme (naozaj len jemne, lebo v recepte je ešte slaná feta), okoreníme a na miernom ohni povaríme 10 minút, kým sa nevyparí časť vody, a kým sa všetky chute nepremiešajú.
Strúčiky cesnaku roztlačíme, zmiešame s 3 PL olivového oleja a potrieme ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájame na tenké (cca 0,2 – 0,3 cm) plátky.
Tak a teraz už len ukladáme rôzne vrstvy do formy. Začneme so zemiakmi, ktoré polejeme rajčinovou omáčkou a tento krok opäť zopakujeme – zemiaky, omáčka. Potom pridáme nasekané kešu oriešky, ktoré môžeme zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Ďalej nasleduje syr feta, ktorý prstami rozdrobíme a rovnomerne rozložíme. Na syr pôjde opečený baklažán, ktorý pokryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca 50 minút piecť pri teplote 180 stupňov. Či je musaka hotová, zistíte podľa toho, že do nej pichnete vidličkou a skontrolujete, či sú zemiaky mäkké. 10 minút pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) pridáme ešte nastrúhaný syr.
Musaku servírujeme so studenými tzatziki, ktoré pripravíme veľmi jednoducho: nastrúhame šalátovú uhorku a necháme ju odkvapkať v sitku. Potom ešte rukou vyžmýkame prebytočnú šťavu, zmiešame s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Výborne sa hodia aj syrovo-zeleninové špíziky či šťavnaté čierne olivy (najlepšie grécke).
Zdroj receptu: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Nepoznám nikoho, kto by nemal rád cícer.
Hrášková kaša s restovanou mrkvou a tymianom
Túto kašu si pripravím vždy, keď mám chuť na niečo sýte, a keď cítim, že potrebujem „dobiť baterky“.
Sú hotové o 20 minút!