Dulovo-tekvicový nákyp s mandľovým mliekom
Nákyp má vynikajúcu chuť, prevoňanú zimnými koreninami.
Suroviny pre 6 osôb:
- 500 g očistených dúl nastrúhaných nahrubo
- 300 g jabÍk
- 300 g muškátovej tekvice
- 300 g tekvice hokaido
- 400 g guľatozrnnej ryže
- 7 dcl mandľového mlieka
- 100 g kokosového cukru
- 1 malá lyžička škorice
- 1 malá lyžička kurkumy
- kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
- badián mletý
- klinčeky mleté
- kardamóm mletý
- 50 g kokosového tuku
- 1 veľký bio citrón
- 50 g lieskovcov
- 100 g neslaného pecorina alebo ovčieho syra
Postup:
Ryžu uvaríme v mandľovom mlieku a necháme vychladnúť. Na panvicu dáme kokosový tuk, pridáme tekvice nakrájané na kocky. Hokaido tekvicu nešúpeme, iba poriadne umyjeme povrch a nakrájame. Semienka môžete odložiť a vysušiť. Pridáme koreniny, cukor, zázvor, podlejeme vodou a podusíme domäkka. Po vychladnutí vymixujeme tyčovým mixérom. Jablká a duly ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Premiešame s citrónovou šťavou. Keramický pekáč vymastíme kokosovým tukom a ako prvú vrstvu dáme uvarenú ryžu. Navrstvíme jablká a na ne vrstvu voňavých tekvíc, pridáme ryžu a opäť vrstvíme. Ako poslednú dáme ryžu. Posypeme hoblinami pecorina a nasekanými lieskovcami. Pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov Celzia v teplovzdušnej rúre.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Slivkovo-figová galetka s vlašskými orechmi
Pri príprave sa príliš nenarobíte, náplň môžete kombinovať podľa sezóny alebo stavu chladničky a samotný výsledok je viac ako úžasný.
Úplne neodolateľná záležitosť, ktorú budete chcieť piecť stále dookola.
Lievance s jablkami a mandľovým maslom
Tieto lievance môžu byť aj maškrtou, ktorú si doprajete po obede.