(4 porcie)
Na falafel potrebujeme:
- 3 šálky cíceru
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- korenie podľa chuti (sušenú pažítku, červenú štipľavú papriku, bylinkovú soľ, drvenú rascu, čierne korenie, kurkuma, môžete pridať aj lahôdkové droždie tebi alebo tahini pastu)
- 4 lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice pšenovej múky (na obalenie fašírok)
Na šalát potrebujeme:
- 150 g zelenej listovej zeleniny (podľa vlastného výberu)
- 5 paradajok
- 1 uhorku
- 1 avokádo pokrájané na kocky
- zmes semien a orieškov (Šalatka)
- 1 lyžicu sezamového oleja lisovaného za studena Ravita
- sušenú pažítku
- citrónovú šťavu na pokvapkanie šalátu
Na dusené šampiňóny potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 10 šampiňónov
- kokosový olej (zbavený vône)
- bylinkovú soľ
- 1 mandľovú smotanu
Postup:
Cícer na noc (alebo aspoň na 12 hodín) namočíme do vody, aby zmäkol. Potom ho rozmixujeme spolu s cibuľou, pridáme roztlačený cesnak a koreniny. Dôkladne premiešame a odložíme aspoň na 10 minút do chladničky. Z cesta vytvarujeme placky (fašírky, alebo guličky), obalíme ich v pšenovej múke a vypražíme na kokosovom oleji dozlatista. Keďže všetci vieme, že vyprážané jedlá by sme nemali jedávať veľmi často, odľahčili sme si tento obed zeleninovým šalátom. Všetky suroviny (zeleninu) na šalát sme pokrájali, zmiešali a ochutili. Ešte mi tam niečo chýbalo, tak som pripravila aj dusené šampiňóny na madľovej smotane. Na kokosovom oleji som opražila cibuľku, po chvíli pridala nakrájané šampiňóny, osolila bylinkovou soľou a nechala podusiť. Na záver som pridala mandľovú smotanu (ak vám šampiňóny veľmi pustili šťavu, pred pridaním smotany ju vylejte, aby ste šampiňónovú "omáčku" nemali veľmi riedku).
Zdroj receptu: Ravita
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Máte radi strukoviny a hľadáte výživné jedlo? Potom je pre vás tento recept stvorený.
Mäso a zeleninový šalát ako vynikajúca kombinácia stvorená na obed.
Kaleráb s listami a cícerom podávaný s celozrnými plackami
Zúžitkovať sa dajú aj kalerábové listy. Presvedčí vás o tom tento recept, ktorý je naozaj iný, ale stále chutný.