Batatovo-zemiakové „halušky” s gaštanovou múkou
Halušky nemusia byť iba bryndzové, i keď tie sú bez debaty národné a geniálne.
Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto
- 220 g očistených batatov
- 300 g očistených zemiakov
- 100 g gaštanovej múky
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 2 vajcia
- 1,5 dcl vody
- soľ
Na dochutenie:
- 300 g čerstvý špenát (nasekaný nožom nadrobno)
- 70 g masla živočíšneho 82 % (kravského alebo kozieho)
- 200 g kozieho čerstvého syra
- 6 strúčikov cesnaku
- 10 lístkov medvedieho cesnaku
- mleté čierne korenie
- koriander mletý
- soľ
Postup:
Olúpané surové zemiaky a bataty nastrúhame na struháku najemno, alebo ich rozmixujeme (ale nie na kašu). Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou na hustejšie cesto.
Do 4-litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme a cez ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené halušky naň položíme a premiešame.
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté a osušené špenátové listy, nasekané nadrobno, a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Trojfarebné zeleninové špagety s hubovou vegánskou omáčkou
Bleskový obed či večera. Budete prekvapení, ako skvelo môžu chutiť zeleninové špagety.
Zeler napríklad znižuje vysoký krvný tlak.
V kombinácii s pečenou červenou kapustou a vlašskými orechmi vytvárajú lahodnú kombináciu chutí.