Tekvicová torta s kešu
Úplne neodolateľná záležitosť, ktorú budete chcieť piecť stále dookola.
Ingrediencie (na okrúhlu formu s priemerom 22 – 24 cm)
na korpus
- 150 g špaldovej múky
- 2 lyžice napučaných semienok "Raňajky Inkov" (2 lyžice semienok + 6 lyžíc vody, stačí 15 minút vopred)
- 330 g tekvicového pyré (pyré z jednej tekvice hokkaido)
- 125 g jablkového pyré
- 80 g cukru muscovado
- 20 g BIO škoricového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
na frosting (polevu)
- 100 g namočených kešu orieškov (stačí tak 2 hodiny vopred)
- 100 ml mandľového alebo ryžového, alebo sójového nápoja
- 2 lyžice medu (možno použiť i javorový sirup)
- 1 PL kokosového oleja
- 30 až 50 kvapiek vanilkovej esencie
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL instantnej ryžovo-pohánkovej kaše
- štipka soli
- pekanové orechy na ozdobu
Postup:
1. Najprv si pripravte tekvicové pyré. Tekvicu umyte, rozkrojte na štvrtiny, vydlabte semienka s dužinou a pečte na plechu s papierom na pečenie šupkou hore, 50 minút pri 180 ° C do zmäknutia. Potom plech vyberte a ešte za tepla zlúpnite šupku. Nechajte 5 minút odpočinúť, potom tekvicu v úzkej dóze zmixujte na pyré tyčovým mixérom. Rúru si môžete nechať predhriatu.
2. Teraz si pripravte cesto na korpus. Do hlbokej misy preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva a sódou. Potom pridajte oba cukry, škoricu a štipku soli. Všetko premiešajte.
3. Teraz pridajte tekuté ingrediencie – jablkové pyré, vychladnuté tekvicové pyré a tiež napučané semienka. Všetko dôkladne premiešajte do kompaktnej hmoty.
4. Cesto nalejte do vymastenej okrúhlej formy na torty a pečte približne 45 minút pri 180 °C.
5. Medzitým, ako sa pečie korpus, si pripravte tzv. frosting. Do mixéra dajte všetky ingrediencie a mixujte dohladka. Nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň 30 minút alebo po dobu pečenia korpusu.
6. Keď je korpus hotový, nechajte ho aspoň 30 minút vydýchať a potom navrstvite polevu. Ozdobte pekanovými orechmi. Nechajte vychladnúť a odležať cez noc v chladničke.
Zdroj: biochemicka.cz
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Po skonzumovaní tejto torty si oblížete všetky prsty.
Lievance s jablkami a mandľovým maslom
Tieto lievance môžu byť aj maškrtou, ktorú si doprajete po obede.
Čučoriedky milujem na všetky spôsoby. Aj vy?