Šťavnatý jablkový koláč
Dobrým jablkovým koláčom nemôžete nikdy nič pokaziť.
Suroviny:
(recept na 8-10 porcií)
Na jablkové pyre potrebujeme:
- 800 g našúpaných a nakrájaných jabĺčok
- cca 50 ml vody
- 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- polovičku vanikového lusku
na cesto:
- 200 g špaldovej múky
- 70 g práškového cukru
- 100 g chladeného masla
- 1 vajíčko
- štipku soli
- vanilkový cukor
- 3-4 jabĺčka na ozdobenie
POSTUP
Najprv si pripravíme cesto, keďže nám musí 2 hodiny odstáť v chladničke. Zmiešame spolu preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej nakrájame na kocky nakrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám nevznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho dve hodiny odstáť v chladničke. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred.
Kým sa cesto chladí, pripravíme si jabĺčkové pyré. Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich variť do hrca spolu s ostatnými prísadami. Varíme do zmäknutia cca 10 minút. Uvarené jabĺčka môžeme rozmixovať nahladko, alebo ich necháme tak, ako sa nám uvarili. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov.
Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky a prstami roztlačíme rovnomerne po celej forme. Cesto popicháme vidličkou a polejeme ho lahodným jablčným pyré, ktoré sme pripravili.
Na pyré poukladáme jabĺčka, ktoré si vopred očistíme a nakrájame na tenké mesiačiky a posypeme troškou vanilkového cukru. Pečieme cca 30 minút.
Zdroj receptu: biteme.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Romantické raňajky s celozrnnými lievancami
Poznáte tie reklamy na kávu, v ktorých vôňa rannej, čerstvo zomletej kávy, pohladí dušu vášho milého?
Pšeno je proso bez semenných šupiek.
Zdravé čokoládové cupcakes bez múky
Bez múky, bez škrobu, bez lepku, bez cukru, bez masla, margarínu či oleja, bez mlieka, bez smotany, plný proteínov a antioxidantov.