Predvalentínska inšpirácia: Celozrnné lievance
Poznáte tie reklamy na kávu, v ktorých vôňa rannej, čerstvo zomletej kávy, pohladí dušu vášho milého? Vyskúšali sme to aj s našimi voňavými čučoriedkovými lievancami.
Suroviny:
(pre 4 osoby)
- 250 ml sójového mlieka (môže byť aj obyčajné)
- 200 g celozrnnej múky
- 2 vajcia
- 50 g hnedého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- olej
- štipka soli
- čučoriedky (množstvo podľa chuti)
- javorový sirup
Postup:
V miske si zmiešame múku, polovicu cukru (teda 25 g), prášok do pečiva a vanilkový cukor. Pridáme žĺtka z 2 vajíčok, 3 lyžice oleja a sójové mlieko. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do našej misky so zvyšnými surovinami na hladké cesto.
Polovicu čučoriedok si vopred nakrájame na polky. Budeme ich pridávať na pečúce sa lievance. Tak pustia viac šťavy a lievance budú chutiť sviežejšie.
Rozohrejeme si panvicu, ktorú pred každou dávkou lievancového cesta potrieme olejom. Na jeden lievanec pripadnú cca 2 lyžičky cesta. Na každý lievanec pridáme primerané množstvo nakrájaných čučoriedok. Po stuhnutí spodnej časti lievanec obrátime ako palacinku a opečieme aj z druhej strany.
Servírujeme posypané zvyšnými čučoriedkami a poliate javorovým sirupom.
Zdroj receptu: Barbora Drahovská
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Hriešne dobré lievance bez cukru
Hlavnou ingredienciou sú ovsené vločky, ktoré sú ideálne na raňajky.
Makovo-hruškové ovsenné lievance
Makovo-hruškové lievance sú skvelou a zdravou pochúťkou, ktorá je na raňajky ako stvorená.
Pšenové lievance s karamelizovanými hruškami
Lievance zo pšenových vločiek zjemnené tvarohom, ktorý dodá potrebné bielkoviny, sú spestrením každého jedálnička a ich prípravu zvládne aj začiatočník.