Špaldové pudingové rezy
Pudingové rezy preto, lebo tento koláč zvykneme robiť na veľký plech a krájame ho na kúsky.
Suroviny:
Cesto:
- 4 väčšie vajíčka, žĺtka a bielka zvlášť vyšľahané
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 150 g špaldovej hladkej alebo polohrubej múky (pre bezlepkovú verziu by som použila tapiokovú a cirokovú hladkú múku)
- 130 g kokosového cukru
- vanilkový struk alebo jeden vanilkový cukor
- 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 dcl vody
- 1 dcl rozpusteného masla
Plnka:
- 2 čokoládové pudingy uvarené klasicky v 1 l mlieka a cukrom podľa chuti a nechať vychladnúť.
- robievam aj z rastlinného mlieka, sladím trstinovým alebo kokosovým cukrom
Vrchný krém:
- 1 šľahačka na šľahanie
- 1 kyslá smotana a 1 vanilkový cukor
- postrúhaná čokoláda
Postup:
Najprv si vždy vyšľahám bielka do tuha a potom vlastne môžem hneď neumyté metličky z mixéra vložiť do žĺtkov s cukrom a tie vyšľahať do poriadnej peny. Kľudne aj 8 minút. Pridáme olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Niekedy použijem na vysypanie sušený kokos.
Na surové cesto lyžicou ukladáme vychladnutý čokoládový puding, také pudingové kôpky vedľa seba. Spotrebujeme celé množstvo. Ja zvyknem časť cukru, alebo aj celé množstvo, nahradiť v pudingu výbornou horkou čokoládou s obsahom kakaa aspoň 70 %.
Pečieme asi 35 minút na 180 stupňov Celzia.
Po vychladnutí navrstvíme vyšľahanú šľahačku zmiešanú s kyslou smotanou. Množstvo si môžete upraviť aj podľa seba, niekedy dám viac smotany, niekedy dávam hustý grécky jogurt.
Pre zmenu chuti môžete použiť kokosovú šľahačku. Z konzervy kokosového mlieka po dôkladnom vychladnutí vezmete len tú tuhú časť a vyšľaháte. Navrch nastrúhame horkú čokoládu.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Posýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocím
Zvolila som špaldovú celozrnnú múku a mleté lieskovce.
Sú úžasné, šťavnaté, nepresladené, bez akejkoľvek múky, iba s mojím milovaným modrým makom.
Bezlepkový jablkový pie s feniklovo-jablkovou plnkou.