Obrátený marhuľový koláč s karamelom
Do koláčika idú tie najlepšie ingrediencie, ako napríklad ciroková múka, maslo ghí či kokosový cukor.
Suroviny na karamel
- 500 g marhúľ odkôstkovaných
- 60 g kokosového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
Suroviny na cesto
- 4 vajíčka
- 80 g kokosového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g cirokovej múky
- 1/2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 60 g mletých mandlí
- 50 g prepusteného masla – tzv. ghí
Postup
Obdĺžnikovú formu cca 20 cm vymastíme maslom.
Na panvici si spravíme karamel z cukru a citrónovej šťavy, cukor najprv necháme rozpustiť a na silnejšom ohni ho necháme skaramelizovať asi 5 minút. Karamel nalejeme do formy a na to položíme reznom stranou polky marhúľ.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a začneme robiť cesto. Vyšľaháme celé vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom do peny – pokojne aj 8 až 10 minút. Postupne zapracujeme múky s kypriacim práškom do pečiva, mandľami a rozpusteným maslom. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme asi 35 až 40 minút. Či je cesto hotové, zistíme tak, že zapichneme špajdľu do stredu koláča a vyjde suchá. Koláč necháme chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Energetické proteínové guľky s orechovým maslom
Už len pri pomyslení na kombináciu orechového masla, medu, ovsených vločiek a chia semiačok sa nám zbiehajú slinky.
Ríbezľový a čučoriedkový koláč s kokosovým mliekom
Rýchly koláč, ktorý je plný ovocných chutí.
Máte veľa mrkvy? Skúste tento božský koláč.