Marcipánovo-batatové guľôčky
Pridaný cukor som nahradila batatom a guľky som obohatila o amarantovú múku – jednu z najhodnotnejších bezlepkových múk z hľadiska výživy.
Potrebujeme:
- 250 g marcipánu najlepšie domáceho alebo med + mandle od Rapunzel alebo aj 60 g mletých mandlí so šupkou
- 1 vajíčko (bielok do cesta a žĺtok na potretie)
- 80 g uvarených batatov
- 3 kvapky ružovej vody alebo 1 malá lyžička mletého zázvoru
- 20 g amarantovej múky
- 40 g hladkej mandľovej múky
- 60 g lúpaných mandlí
Postup:
Marcipán nastrúhame nahrubo vo väčšej miske, pridáme ostatné ingrediencie a poriadne miešame rukami. Cesto musí byť pevné a hutné, aby sa dal vytvarovať bochník. Trvá to cca 5 až 7 minút. Cesto dáme na hodinu odpočívať do chladničky. Po stuhnutí tvarujeme malé guľky do 3 cm. Po stranách vtlačíme vždy 3 mandle do jednej guľky. Malo by ich vyjsť 30 až 35 ks. Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, a povrch potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou teplej vody.
Pečieme 15 minút na 170 stupňoch Celzia v teplovzdušnej rúre. Po vychladnutí podrežeme z plechu a ukladáme do krabice.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Skvelá správa nielen pre celiatikov – rožteky sú bez lepku.
Kokosovo-mandľové guľky so semienkami chia
Tešíte sa, ako budete na Vianoce maškrtiť? O tom, že sa to dá aj zdravo, vás presvedčí tento recept.
Máme tu pre vás ďalší tip na skvelú vianočnú maškrtu.