Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Kváskový kysnutý koláč

Kváskové koláče sú nielen veľmi chutné, ale i zdravé. 

Kváskový kysnutý koláč
5. OKT 2016

Suroviny (veľkosť plechu 20×35 cm, cesto bolo vyššie, ak máte radi tenký kysnutý koláč a veľa ovocia a orechovej posýpky, zvoľte väčší plech, alebo dva menšie a roztiahnite cesto na tenšie):

  • kvások zo 100 g celozrnnej špaldovej múky a zo 100 ml vody (kvások si rozkvaste už večer pred pečením, ráno zamieste cesto a nechajte kysnúť, ráno lyžicu odložíte späť do chladničky a zo zvyšku pečiete)
  • 4 lyžice cukru (ja som použila datľový sirup, tak som mala cesto tmavšie)
  • 60 g masla 
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 vajíčko
  • 200 g špaldovej bielej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • cca 200 ml mlieka (použila som domáce orechové mlieko)

Postup: 

Cesto som nechala vypracovať v kuchynskom mixéri a dala kysnúť – keďže to je kváskový proces, cesto kysne 6 hodín aj viac. Závisí to od sily kvásku a aj od rôznych iných faktorov  – od teploty v dome, od vlhkosti a pod. Niekedy cestu pomáham vo vyhriatej rúre.

Potom som ho preložila na vymastený plech, mala som ho redšie, natiahla do strán na celý plech, položila naň ovocie. Keďže sa väčšinou nevieme s deťmi dohodnúť, aké, tak volíme aspoň dva druhy, pol na pol – v tomto prípade vyhrali mrazené slivky a na ne maková posýpka, a rebarbota/jahody s orechovou posýpkou.

  • Posýpka: maslo, špaldová celozrnná múka, kokosový cukor, pomleté vlašské orechy, mak

Koláč som nechala ešte aspoň hodinku podkysnúť aj s ovocím. Ak máte mrazené ovocie, treba ho vybrať z mrazničky skôr a nechať dobre rozmraziť a odkvapkať. Potom koláčik upečieme a podávame.

Zdroj: kolacebezprace.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:

Syrovo tapiokové pečivo bez lepkuSyrovo-tapiokové pečivo bez lepku

Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka, pri návšteve Brazílie. 

 

Špaldová bábovka s medom a lieskovcamiŠpaldová bábovka s medom a lieskovcami

Túto bábovku dokážu upiecť aj začiatočníci. 

 

slivkový pájSlivkový páj

Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.


Autor článku

LenkaM

Lenka Mančíková

Volám sa Lenka Mančíková, venujem sa homeopatickému poradenstvu, zdravému životnému štýlu a pečeniu zdravých koláčov. VIac o mne nájdete na stránke: www.kolacebezprace.sk.

www.kolacebezprace.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kváskový kysnutý koláč

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.