Kváskový kysnutý koláč
Kváskové koláče sú nielen veľmi chutné, ale i zdravé.
Suroviny (veľkosť plechu 20×35 cm, cesto bolo vyššie, ak máte radi tenký kysnutý koláč a veľa ovocia a orechovej posýpky, zvoľte väčší plech, alebo dva menšie a roztiahnite cesto na tenšie):
- kvások zo 100 g celozrnnej špaldovej múky a zo 100 ml vody (kvások si rozkvaste už večer pred pečením, ráno zamieste cesto a nechajte kysnúť, ráno lyžicu odložíte späť do chladničky a zo zvyšku pečiete)
- 4 lyžice cukru (ja som použila datľový sirup, tak som mala cesto tmavšie)
- 60 g masla
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 vajíčko
- 200 g špaldovej bielej múky
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- cca 200 ml mlieka (použila som domáce orechové mlieko)
Postup:
Cesto som nechala vypracovať v kuchynskom mixéri a dala kysnúť – keďže to je kváskový proces, cesto kysne 6 hodín aj viac. Závisí to od sily kvásku a aj od rôznych iných faktorov – od teploty v dome, od vlhkosti a pod. Niekedy cestu pomáham vo vyhriatej rúre.
Potom som ho preložila na vymastený plech, mala som ho redšie, natiahla do strán na celý plech, položila naň ovocie. Keďže sa väčšinou nevieme s deťmi dohodnúť, aké, tak volíme aspoň dva druhy, pol na pol – v tomto prípade vyhrali mrazené slivky a na ne maková posýpka, a rebarbota/jahody s orechovou posýpkou.
- Posýpka: maslo, špaldová celozrnná múka, kokosový cukor, pomleté vlašské orechy, mak
Koláč som nechala ešte aspoň hodinku podkysnúť aj s ovocím. Ak máte mrazené ovocie, treba ho vybrať z mrazničky skôr a nechať dobre rozmraziť a odkvapkať. Potom koláčik upečieme a podávame.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Syrovo-tapiokové pečivo bez lepku
Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka, pri návšteve Brazílie.
Špaldová bábovka s medom a lieskovcami
Túto bábovku dokážu upiecť aj začiatočníci.
Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.