26. SEP 2016

Syrovo-tapiokové pečivo bez lepku

Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka, pri návšteve Brazílie. 

Potrebujeme na cca 17 ks:

  • 400 g tapiokovej múky (v prípade riedkeho cesta tapiok pridajte)
  • 0,2 l  kravského mlieka
  • 0,05 l olivového oleja
  • vajíčka (maximálne 80 g, čo môžu byť 2, ale aj jedno veľké)
  • 200 g syra grana padano (nastrúhaný nahrubo)
  • polovica kávovej lyžičky morskej soli

Tip naviac: cesto môžete ochutiť kurkumou, bylinkami, olivami a mletým chilli.

Postup:

V hrnci zmiešame mlieko s olejom a privedieme k varu na miernom ohni. Odstavíme hneď, ako sa začnú robiť bublinky. Necháme vychladnúť v hrnci, alebo prelejeme do chladnej misky, mlieko nesmie byť príliš horúce. Vmiešame doň tapiok so soľou. Vymiešame na tuhšie, hladké a veľmi lepivé cesto. Ak je cesto riedke, pridajte do 40 g tapiokovej múky. Môžete použiť aj kuchynský robot, ale najskôr premiešajte párkrát ručne. Do vymiešaného a vychladnutého cesta pridáme syr a vajíčka a opäť miešame. Vznikne hustá zmes. Na plech pokladáme v 4 cm odstupoch bochníčky s priemerom max. 4 cm. Tvarujeme ich dvoma lyžicami, alebo aj rukami, ak vám vzhľadom na veľkosť vajíčka vyjde cesto hustejšie. Skúšala som to aj naberačkou na zmrzlinu. Môžete ich piecť aj priamo na plechu. Ak použijete papier na pečenie, musíte ich po upečení ihneď podrezať a odložiť na tanier či drevenú misu. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia 20 – 25 minút dozlatista. Bochníčky sa krásne nafúknu. Je to skutočne pôžitok.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Špaldová bábovka s medom a lieskovcamiŠpaldová bábovka s medom a lieskovcami

Túto bábovku dokážu upiecť aj začiatočníci. 

 

Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkovinyDesiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Zdravá a chutná náhrada sladkostí nielen pre deti. 

 

slivkový pájSlivkový páj

Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Syrovo-tapiokové pečivo bez lepku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.