Hurmikaki torta
Hurmikaki sú najlepšie surové bez tepelnej úpravy, využije sa tak vysoký obsah vitamínu C.
Potrebujeme:
Korpus:
- 200 g datlí (vykôstkovaných)
- 100 g sušených vykôstkovaných sliviek
- 100 g brusníc
- 100 g lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí
- 1 lyžica kokosového tuku
Kakaová pasta:
- surové kakao
- 50 g vlašských mletých orechov
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov
- 100 g ryžového sladu
Krémová plnka:
- 350 g orechov kešu namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín
- 7 ks hurmikaki (musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie)
- 1 dcl mandľového mlieka nesladeného
- 2 lyžice marakujovej vlákniny – môže byť aj jablková alebo iná
- 60 g kokosového masla
- 200 g kokosového tuku
- 300 g ryžového sladu – môže byť aj javorový sirup
- 1 vanilkový struk
- tortová forma s patentným otváraním s priemerom 24 až 26 cm
Postup:
Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Najskôr si pripravíme korpus tak, že vymixujeme dohladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá a hustá hmota, ktorú rozotrieme rovnomerne na dno tortovej formy. V miske vymiešame vidličkou kakaový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú lepivú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1 cm od okrajov.
Hurmikaki ošúpeme, necháme celú vnútornú dužinu, ale musí byť mäkká. Presvedčte sa, či nie je hurmikaki trpké. Kešu poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špicom noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéri vymiešame opäť všetky ingrediencie na plnku úplne dohladka. Mixovať musíme cca 15 až 20 minút. Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozotrieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme nakrájanými kolieskami z pevnejšieho hurmikaki, aby bolo vidieť dekoratívnu štruktúru plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu, predtým však ostrým a vlažným nožom oddelíme opatrne okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta nelepila pri krájaní o dno, môžete dno posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť aj s iným druhom ovocia, ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu manga s kardamómom namiesto vanilky.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ak vám už došli novoročné zásoby koláčikov, pripravte si cookies s obsahom mandlí.
Medvedie labky s tekvicovými semiačkami
Tradičné vianočné pečivo trošku inak a hlavne zdravšie.
Avokádovo-čokoládové cookies s chia
Jednoduché, chutné a zdravé. Rozhodne stoja za vyskúšanie.