Cviklové brownies
Cvikla a čokoláda? Chutia výborne, veď skúste.
Na plech s rozmerom 30 x 30 cm potrebujeme
- 500 g surovej cvikly (cca 450 g po uvarení)
- 100 g masla
- 200 g kvalitnej horkej čokolády, minimálne 70 % kakaa
- 3 vajíčka
- 100 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
- 40 g tmavého kakaa
- 120 g trstinového cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
Poleva
- 50 g trstinového cukru muscovado alebo kokosového cukru
- šťava z naparenej cvikly
Postup
Cviklu ošúpeme, nakrájame ma malé kúsky a sparíme do zmäknutia. Hotovú cviklu scedíme, vodu odložíme na polevu, cviklu zmixujeme spolu s nalámanou čokoládou a maslom. Teplo z uvarenej cvikly krásne rozpustí maslo aj čokoládu. Potom si vyšľaháme poriadne do peny vajíčka s cukrom. Do vyšľahaných vajíčok opatrne primiešame cviklovo-čokoládovú zmes a na záver zapracujeme mandľovú múku a kakao. Cesto potom vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 až 30 minút pri 180 stupňoch Celzia. Koláč musí byť mäkký, ale nie prepečený.
Po vychladnutí môžete dať navrch ešte polevu, ak by sa vám koláčik zdal málo sladký.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Lahodný koláč pre všetkých, ktorí radi maškrtia.
Jablková torta z kokosovej, ryžovej a amarantovej múky
Bezlepková alternatíva skvelej tortičky na nedeľné popoludnie.
Špaldové mrkváčiky s domácim slivkovým lekvárom bez cukru
Ako plnka poslúži slivkový lekvár bez cukru, ktorý som piekla niekoľko hodín v rúre na plechu.