Čo budeme potrebovať na 1 plech (cca 80 ks)?
- 250 g celozrnnej pohánkovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
- 100 g kokosového masla (môžete nahradiť kokosovým olejom, alebo poctivým maslom)
- 180 g cottage chesse
- 70 g jemného tvarohu
- 1 ČL soli
- 2 PL ľanových semiačok
- 1 bielok na potretie
- sezam a slnečnicové semienka na posypanie
Na potretie po upečení (nemusí byť, ak nemáte radi cesnak):
- olivový olej
- cesnak
Postup:
Celozrnnú pohánkovú múku, soľ a kypriaci prášok spolu v miske zmiešame. Kokosové maslo roztopíme. K múke pridáme cottage chesse, tvaroh, roztopené kokosové maslo a ľanové semienka. Všetky suroviny dobre vymiešame a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Odstrihneme si papier na pečenie (trocha väčší ako je veľkosť nášho plechu). Na papier na pečenie položíme cesto, ktoré pomaly rukou roztláčame (cesto sa trocha trhá, treba postupovať pomaly a s trpezlivosťou). Keď je cesto trocha roztlačené, začneme ho opatrne vaľkať do veľkosti plechu. Keď máme cesto rozvaľkané na cca 3-4 mm, preložíme ho aj s papierom na pečenie na plech. Potrieme rozšľahaným bielkom a nožom nakrájame na tyčinky. Nôž namáčame v pohári s vodou, aby sa nám cesto nelepilo. Pred pečením ešte posypeme hrubozrnnou soľou, polovicu cesta sezamom a druhú polovicu slnečnicovými semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme s ventilátorom pri 200 stupňoch cca 25-30 minút. Po dopečení môžeme tyčinky ešte potrieť olivovým olejom s cesnakom. Necháme vychladnúť a tyčinky v nakrájaných častiach nalámeme a môžeme podávať.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ak ste milovníkom koláčov, urobte si ich aspoň trošku v zdravšej verzii so špaldovou múkou.
Bezlepkový koláč z makovej múky
Vymysleli sme pre vás recept na úžasný ľahký makový koláč s použitím kokosového mlieka a dokonca aj alternatívu bez cukru s použitím banánov a medu.
Osviežujúci a zdravý čučoriedkový koláč.