Bezlepkový koláč z makovej múky
Vymysleli sme pre vás recept na úžasný ľahký makový koláč s použitím kokosového mlieka a dokonca aj alternatívu bez cukru s použitím banánov a medu.
Odporúčame prečítať: Ryžová torta bez lepku
Potrebujeme:
- 130 g makovej múky (môže byť aj múka z bieleho maku)
- 3 vajíčka
- 100 g trstinového cukru (alebo dva rozpučené banány a 1 PL medu pre bezcukrovú alternatívu)
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo rastlinného)
- 2 dcl kokosového mlieka (môžeme použiť aj sójové, alebo mandľové)
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ľubovoľné ovocie (my sme použili čerstvé slivky)
Postup:
Všetky ingrediencie, okrem múky a sliviek, vyšľaháme mixérom. Až potom pomaly primiešame múku a poukladáme ovocie. Zmes vylejeme do vymastenej formy, či na menší plech a pečieme cca 25 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.
Bezlepkový koláč z bielej makovej múky a bez cukru
Recept je úplne rovnaký, len sme miesto cukru použili dva roztlačené banány a lyžicu medu. Alebo môžete použiť sladidlo, na ktoré ste doma zvyknutí. Navrch sme roztlačili ešte jeden banán a koláč posypali lieskovými orieškami, ktoré sme vopred zľahka opražili na suchej panvici, aby krajšie voňali aj chutili.